Контактни лещи, които ще ни дадат супер зрение

0

В оптиката се използва скала на зрителната острота. Тя се нарича 20/20, което означава че виждаме чисто и ясно на разстояние от 20 фута (около 6 метра). В плановете на компанията Ocumentics Technology Corporation е да въведе безболезнена осемминутна процедура, благодарение на която човешкото зрение ще бъде три пъти по-силно от най-доброто възможно по скалата  20/20.

contact lenses „Свободни от очила и контактни лещи – това е нашата цел, която ще превърнем в реалност“ – това е паролата, която корпорацията използва на началната си страница. Развитието на цялата технология досега струва около 3,0 милиона щатски долара и е отнело на изследователите  осем години. Производителите казват, че ако до сега можехме да видим колко часът е на часовник, разположен на разстояние 3 метра, така след прилагането на новата технология сега не е проблем да го прочетете от разстояние 9 метра.

Цялата операция на очната ябълка трябва да бъде сравнима с тази, която се прави на хората, страдащи от катаракта (перде). Тя включва отстраняване на нашата естествена леща на окото, която ще бъде заменена с Бионична. Производителят също така обяви, че притежателите на такива лещи, вече няма да има защо да се притесняват от очни заболявания, свързани с увреждане на лещата на окото, такива като катаракта.

bionic-lensБионичните лещите бяха представени в началото на месец Май в Сан Диего, пред офталмолози от цял свят. Тяхната реакция била много позитивна и повечето от тях не са имали възражения по отношение на проекта. Прототипът, обаче, все още трябва да се подложи на цяла поредица от строго клинично изпитване, преди най-накрая да е напълно готов за обществено ползване. Всички са много развълнувани от престоящето нововъведение, което ще подобри значително очното здраве, а самите производители казват, че това най-вероятно ще бъде възможно след около две години.

Е, остава ни само да стискаме палци и да споделяме оптимизма на корпорацията!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg