Жените, които често изневеряват, притежават специфичен ген

0

Когато става въпрос за изневяра, то обикновено мъжете са по-склонни да се поддадат на изкушението, като се обясняват по-късно, че генетиката е виновникът за действието им, че „това е инстинктът на победителя“, или просто, че „просто се случи“. Независимо от причините, факт е, че мъжете кривват от правия път на моногамната връзка по-често. Все пак, това изобщо не означава, че жените не го правят. С разликата, че в техния случай това наистина е генетично обуславено.

izneviara3По този повод били проведени проучвания на 7 400 двойки близнаци във Финландия на възраст между 18 и 49 години, които имали дългосрочни отношения. Точно 9,8% от мъжете и 6,4% от жените, били изневерили на половинката си през последните 12 месеца. След това резултатите били сравнени с набор от гени на близнаците – идентични, които споделят един и същ набор от гени и тези на други лица, които имат друг състав.

Изследователите твърдят, че изолирането на дадения ген, който е отговорен за изневеряването, било постигнато изключително трудно. Въпреки това, те успели да го проследят и да го идентифицират – за съжаление той се вписал само в поведението на жените.

Генът, отговорен за изневеряването при жените е антидиуретичният хормон. Той е отговорен за регулирането на социалното поведение, съпричастността, включително сексуалната привързаност при различни животински видове, а сега се оказало, че включително и при хората. Така че в действителност точно той може да бъде отговорен за предаването на партньора. Има обаче само едно нещо, за което все пак този конкретен ген напълно няма нищо общо, а това е честотата на този тип поведение при мъжете.

izneviara2Изследователите също така решили да сравнят резултатите от това изследване с резултатите от този тип изследвания, проведени върху животни. Изследователите се фокусирали върху два вида гризачи: ливадни полевки и планински полевки. Първите са моногамни, докато вторите предпочитат малко по-разпуснат начин на живот.

Различното сексуално поведение на тези два вида може да бъде свързано с напълно различно място на което се намират рецепторите на антидиуретичния хормон в мозъка, които могат директно да повлияят на действителното отражение на този хормон. Изследователите са успели да докажат тази теория, чрез генетична модификация на действието на този конкретен хормон – еднакво при мъжете и жените.

И така, какво означава всичко това на практика? Дали жените всъщност изневеряват заради този ген? За мъжете, това може да е очевидно, защото един мъжки индивид е в състояние да оплоди много голям брой жени, а жените могат да бъдат оплодени само веднъж за по-дълъг период от време. За съжаление, еволюцията не обяснява ясно „защо жените изневеряват“. Въпреки това, проблемите на сексуалността не винаги се основават единствено на необходимостта от създаване на поколение (репродукция). Те също се контролират от различни части на мозъка – например от центровете на наказанието и възнаграждението, и центърът на удоволствието.

izneviara1В заключение можем да заявим, че при жените гените са решаващи за изневярата. Затова пък, уви, при мъжете, ами … просто такива ги е създала природата, потребността от продължаване на рода понякога е по-силна от всяка връзка, която обединява мъж и жена. За утеха можем само да добавим, че за щастие само един (относително малък) процент от хората си позволяват това предателство, като при мъжете то е около 33% , а при жените около 18%.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg