Откриха уникално знаме със Симеон Втори като дете

0

Директорът Елка Божикова с реставрираното знамеЕдна от най-интересните и уникални находки, свързана със Симеон Втори, бе направена съвсем наскоро в гр. Гоце Делчев. Става дума за единствено по рода си знаме, открито до момента в България. То е с лика на малкия Симеон, който близо 70 години е бил скрит под този на революционера Яне Сандански. И ако се чудите за какво точно знаме става въпрос – това е изключително интересната история на училищното знаме на гимназията в град Гоце Делчев.

На 18 май учебното заведение отбеляза своята 95-та годишнина. Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ в южния град е едно от водещите учебни заведения в Благоевградска област. Когато преди няколко месеца, директорът Елка Божикова, проявила инициатива да реставрира училищното знаме, изобщо не предполагала на какво ще се натъкне точно за 95-тия рожден ден на престижното учебно заведение. Именно предстоящите тържества били причина, тя да се заеме с освежаването на оригиналното училищно знаме, което през 2000 г. било заменено с ново и прибрано в архива.

Няколко дни след като дала знамето за реставрация, получила телефонно обаждане, че всъщност под първия пласт боя има още нещо, което не се знае какво е. Реставраторите поискали среща с директора, а Божикова веднага заминала за Благоевград, за да се срещне с тях.

Човекът, който всъщност е направил изненадващото откритие е реставраторът Илия Борисов. Той разказва, че по време на работата си по знамето, открил места, които са твърди и покрити с много плътна червена боя. След като се вгледал внимателно в тях открил, че всъщност те скриват стар текст. Това провокирало интереса на екипа и реставраторите решили да проверят какво всъщност има отдолу. След редица експертизи и специални снимки, се изяснило, че под този слой има втори, който е коренно различен. След съответната обработка, това което се показало, изумило всички. Образът под лика на Яне Сандански се оказало детското лице на… Симеон Втори с корона на главата на приблизителна възраст около 2 години. Скритият надпис, който се открил след реставрацията бил Смесена гимназия “Княз Симеон Търновски” – Неврокопъ.

От историята на училището се знае, че Симеон Втори е бил негов патрон в периода 1937-1944 г. В летописната книга на гимназията е описана и самата церемонията по освещаването на училищното знаме, която се е състояла на 15 март 1940 г.

След 9 септември 1944 г. гимназията е преименувана и неин патрон става Яне Сандански. Знамето на училището също е променено. Но, вместо да бъде унищожено, както се е правило по това време, тогавашните ръководители на училището са решили просто да преправят старото знаме и от него да направят ново, като покрият старият образ и надпис с нови. 70 години след това, директорът на гимназията Елка Божикова е благодарна, защото всъщност този жест е добра услуга. По този начин уникалното знаме, което е с размери 90 см на 140 см, е съхранено.

След като попаднали на интересната находка, реставраторите и директорът стигнали до решението да бъдат възстановени и двете знамена – на това, с лика на Яне Сандански, било направено копие, а старото и оригинално знаме с лика на Симеон било възстановено. Специално за реставрирането му е поръчана коприна крипелин от Лион. Лепилото също е специално, а останалите материали за реставрацията били поръчани и доставени от Италия.

Директорът Елка Божикова с реставратора Илия Борисов /от ляво/ и Росен Думанов /от дясно/

Директорът Елка Божикова с реставратора Илия Борисов /от ляво/ и Росен Думанов /от дясно/

Всичко това станало възможно благодарение на финансовата подкрепа на Росен Думанов – бизнесмен от Гоце Делчев и бивш възпитаник на гимназията. Той бил сред първите хора, с които директорът Елка Божикова споделила за уникалната находка. Развълнуван от чутото, Росен Думанов на момента взел решението да финансира реставрирането на знамето.

Директорът на гоцеделчевската гимназия планира съвсем скоро двете знамена да бъдат поставени във фоайето на учебното заведение. Това ще стане обаче, след като се изработи специална витрина за тази цел. Тя трябва да има определена температура и влажност, която да гарантира запазването на реликвите. Освен това трябва да се осигури и защитата на знамената от иманяри със специална охранителна система.

Симеон Втори е научил за уникалната находка, чрез своя медиен съветник Цветелина Узунова, която пък била информирана от директора. Узунова също е от Гоце Делчев и е възпитаник на гимназията. Симеон Сакскобургготски останал много изненадан и впечатлен от откритието, което е направено в Гоце Делчев, и в специално писмо изказал своята благодарност на директорката Елка Божикова.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg