Как се ражда истинска звезда? (ВИДЕО)

0

Раждането на звезда е чудо, което за съжаление почти никой не може да наблюдава през своя живот. Формирането на една нова звезда е процес, който продължава дълго време. Затова истински интерес не само за учените, а и за любителите на астрономията, представлява новината, че астрономи са успели да изследват началните етапи от формирането на една масивна звезда. Това е станало с помощта на две снимки, направени в разстояние 18 години една от друга.

За да изследват масивната млада звезда, астрономите са ползвали радиоастрономическа обсерватория в Ню Мексико, която включва 27 антени. Наблюдаваната звезда е наречена W75N(B)-VLA2 и се намира на разстояние от Земята от 4200 светлинни години. Снимката на тази звезда, която била направена през 2014 година, астрономите решили да сравнят с по-ранна снимка, направена преди 18 години – през 1996 г.

как се ражда звезда

Те били впечатлени от направеното сравнение между двете снимки. Първата снимка, която показвала район наситен с горещ йонизиран вятър, който е издухан от младата звезда. На втората снимка, която е правена 18-години по-късно се вижда, че вятърът по някакъв начин се е деформирал и е заприличал на нещо като порив, който е с издължена форма. Промените се наблюдават в реално време, а това дава възможност да се проследят най-ранните етапи през които преминава една звезда при нейното формиране.

как се ражда звезда

Според учените, тази млада звезда се формира в плътна газообразна среда. Те смятат също, че тя е обградена от подобие на колона от прах, която прилича на поничка по форма. В някои случаи звездата може години наред да издухва горещ йонизиран вятър. Той първоначално се разпространява във всички посоки и така формира обвивка с формата на сфера около звездата. След това този вятър се сблъсква с колоната от прах и тя го забавя. Като резултат на тяхното взаимодействие се получава издължената форма, която са наблюдавали учените.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg