100 млрд. барела залежи на петрол до летище Гетуик

0

20 пъти по-големи са петролните залежи от находището недалеч от летище Гетуик до Лондон. Специалистите ги оценяват на близо 100 милиарда барела, много повече от предварителните очаквания.

Резултатите от проучването се основават на сондажи на американската компания Nutech /Нютек/. Анализаторите оценяват залежите на петрол в находището „Хорс хил 1“ на 158 милиона барела за 1 квадратна миля.

Площта от 55 кв. мили предполага, че залежите в целия петролен басейн Уийлд, от който Хорс хил 1 е част, могат да достигнат 100 милиарда барела.

Информацията е на Стивън Сандерсън, главен изпълнителен директор на британската компания UK Oil and Gas Investments /Ю Кей ойл енд газ инвестмънтс/. Той допълва, че тепърва ще се правят подробни анализи на това находище, което „евентуално“ съдържа ресурси от световна класа.

Интересното е, че резултатите от геоложко проучване, проведено през 2014 година, показват общо около 4,4 милиарда барела залежи в проучвания петролен басейн.

ПетролНовините от новото изследване доведоха до драстично поскъпване на акциите на малката компания с до 200%. Британските ежедневници определиха района около летището като „Британският Далас“.

Анализатори от петролния сектор предпочетоха да бъдат предпазливи в изказванията си. Майк Джейкмън от Economist Intelligence Unit /Икономист интелиджънс юнит/ смята, че е малко вероятно петролното откритие значително да стимулира британския енергиен сектор.

Тезата му се подкрепя от оскъпяването на проекта, което ще е резултат от трудния добив и допълнителното изграждане на специални съоръжения. Добивът действително ще се окаже скъп точно в този труден период, когато заради ниските цени на петрола сорт Брент, компаниите се насочват към проекти, изискващи по-ниски разходи.

Не е тайна, че от десетилетия Великобритания разчита на добива на петролни продукти от Северно море, за да покрива нуждите си. Това е особено изразено през 80-те години, когато Маргарет Тачър активно стимулира това производство. Добивът от това находище започва да намалява с началото на новия век.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg