„Мигновения“ в страстната седмица

0

Има хора, които не просто правят изкуство, те живеят изкуството. Че сценографът, художник и режисьор Юлиян Табаков е един от тях, разбрах още, когато се натъкнах на първата му професионална изява преди повече от 10 години – авторският спектакъл „Три сестри“ по Чехов в театър „Сълза и смях“. Толкова надживян бе Чехов в онова представление, така обърната с хастара навън бе неговата пиеса, толкова разтворени в бездуховността бяха онези Маша, Олга и Ирина, че още тогава беше ясно – такава дързост е присъща само на творец, който оттук насетне ще се надбягва упорито със собствената си фантазия, ще подлага на постоянно изпитание границите си и ще шокира с оголената истина.

Мигновения, страстната седмица, Юлиян Табаков, Златина Тодева

Именно оголената истина е просната с всичка сила върху стените на галерия „Райко Алексиев“ във фото експозицията на Юлиян Табаков – „Мигновения“. Има някаква необяснима тежест, някакво свръхусилие в иначе крехките образи на тези фотографии. Усилието на това да обичаш старостта, да се слееш със смъртта и в набразденото тяло да виждаш безкрайните линии на вечността.

Мигновения, страстната седмица, Юлиян Табаков, Златина Тодева

Златина Тодева /“мама Злата“, както бе известна на младите в театъра/ бе необятна актриса. Доказват го и тези фотографии. Има нещо ренесансово, микеланджеловско, полубожествено в склонността й в самия край на жизнения път да участва в този експеримент, който подлага на нечовешко изпитание всяка човешка представа за красота.

Мигновения, страстната седмица, Юлиян Табаков, Златина ТодеваМигновения, страстната седмица, Юлиян Табаков, Златина Тодева

Брутално, неистово, противоречиво красива е тази изложба. Красива е дори с възмущението, което неминуемо ще провокира. Защото истинската свобода в изкуството е това – смелостта да предизвикаш крайностите вътре в себе си, без непременно да ги помиряваш.

Някак странно се сливат „Мигновения„-та на Юлиян Табаков със страстната седмица. И ненатрапчиво разкриват едно неочаквано прозрение – възкресението е възможно дори преди смъртта. То е вътре в самия живот.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg