32 мъже – жертва на домашно насилие в Търговище

0

Все повече са жертвите от домашно насилие в малките населени места на област Търговище. Само за една година общият брой на пострадалите в този регион е 293 – 180 жени, 81 деца и забележете – 32 мъже! 70% от всички тях са от малките села и градове.

Данните бяха представени от Асоциация „Ная“ в гр. Търговище. Специалисти на организацията са съдействали на всички, потърпевши от домашния тормоз. От началото на проекта, драстично се е увеличил броят на хората, потърсили помощ.

Домашно насилие срещу мъжеС тях работят специалистите – психолози и социални работници в разкритите приемни от изнесен тип в Попово, Омуртаг и Антоново. Такива има и в селата Здравец и Баячево. За представения период са осигурени и много консултации с адвокат. 94 души са се възползвали от тази услуга, а заведените дела са 20. Основание за всички тях, разбира се, е Законът за защита срещу домашното насилие.

Представители на асоциацията обърнаха внимание, че от съществено значение е и превенцията. Програмата, която са застъпили срещу домашно насилие обхваща и 200 ученици от цялата област. В почти всички училища те провеждат специални часове и запознават подрастващите с видовете насилие и начините за защита. Внимание се обръща и на ромското население от областта.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg