Инжекция с ензим спира никотиновата зависимост

1

Екипът от Ellen Scripps Research Institute разработва бактериален ензим, който вероятно ще бъде използван в лекарства, които ще помагат на хората да отказват по-лесно цигарите.

Както професор Ким Янда отбелязва, въпреки ранния етап на изследването, първите резултати показват,  че ензимът има правилните характеристики, за да бъде ефективно лечението. Освен това е възможно да бъде възпроизвеждан в лабораторни условия.

cigari udovolstvieВ основата на терапията с ензим от бактерии е заложено, че никотинът може да бъде унищожен още преди да достигне до мозъка. По този начин пушачите дефакто ще бъдат лишени от чувството, че получават удоволствие (задейства се чувството, че получават наградата), когато дръпват от фаса. Това измамно усещане, което се предизвиква в мозъка с всяко вдишване на никотиновия дим, само по себе си води до пристрастяване.

В продължение на повече от 30 години екипът на Янда се е опитвал да създаде такъв ензим, но наскоро установили, че такъв вече съществува естествено в природата. Става въпрос за NicA2 грам-отрицателни Pseudomonas putida. Тези бактерии, изолирани първоначално от почви, в които бил отглеждан тютюн, използвали никотина като единствен източник на въглерода и азота, необходими за тяхното съществуване.

В доклада от своето последно проучване изследователите описват ензим, отговорен за разграждането на никотина и неговата терапевтична полезност. В началото на експеримента било подадено на една мишка количество никотин, съответстващо на една цигара. След добавяне на  NicA2 времето, необходимо за разпадането на никотина спаднало от три часа на само 9-15 минути. Според Янда, по-висока доза от ензима, съчетана с няколко химически модификации, може да намалява още повече времето за разпад на никотина, без дори да достига до мозъка.

cigari spiraneПри температура от 36,6 ° С, ензимът е останал стабилен в продължение на повече от три седмици. Не били открити токсични метаболити, свързани с разлагането на никотина под действие на NicA2.

Ензимът бил доста стабилен в серума, което го прави добра алтернатива за лекарство – добавя Сонг Хю. Ако стабилността може да бъде допълнително увеличена, то една инжекция с ензима може да бъде достатъчна за един месец.

Следващата стъпка на учените е да отстранят някои части от бактериалните ензими, които биха могли да предизвикат имунна защита от човешкия организъм.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg