Непознатата Русия – 1 част

0

Понякога смятаме, че знаем всичко. Във време на медии и интернет, ние имаме достъп до всичко. Принципно е така. Имаме достъп до всичко, което търсим в търсачките. Но със сигурност не търсим всичко. А има толкова много, което не знаем и ще остане непотърсено от нас. Понякога непотърсената информация е само на клик разстояние, а в моя случай – на разстояние точно една приятелска прегръдка. Щастлива съм да споделя с Вас непотърсена от Вас информация, която съм убедена, че най-малкото ще Ви заинтригува и замисли.

20150804_190108Имам щастието да познавам Лилия Балина. Коя е тя ли? Един прекрасен човек, който зад повърхността от дълга руса коса, сини очи и прекрасна усмивка, крие доста повече! Толкова много, колкото никой не очаква! А най-вече в нейния разказ за Русия. Тази, за която повечето от нас дори не подозират, че е възможно да съществува. Разказ от ИТ инженер, който е постигнал много в своя живот, без да изневерява на вярата, семейните ценности, разбиранията за света, пречупени през съвременната призма и душата й. Лилия Балина – по документи 100% руски гражданин. Дефакто – 50% татарка, 50% рускиня. Омъжена за българин, очаква своето първо дете. А в Татарстан, Русия, откъдето е тя, да си българин, е повече от гордост!

Това е един непознат разказ за Байкал, Oльхан, Булгар, Казан. Това е разказ защо в Татарстан да се наричаш българин е гордост. Това е разказ за българите. За тези, за които е гордост да бъдат такива, и за тези, които много има да се учат, а това са българите в България. Това е и разказ за всекидневното равновесие между християни и мюсюлмани. В който двете религии са равни. В който хората не само се приемат, че са различни, но и се обичат и са толерантни.  Но най-вече уважават своето минало, своята история, а в същото време са изключително демократични!

ВЕДИ

VEDIВ Русия е много популярно учение, което се свързва с индуизма. ВЕДИ. Това е древна книга на живота. Тя е като библията на учението. В нея има събрани съвети за начина на живот, за отношенията между хората, за връзките между тях, за домакинството, за ролята на всекиго в живота. Космос, планети, звезди – всичко е в книгата! В нея е записано, че енергетиката на жената е по-силна от тази на мъжа. Според книгата ролята на жената е да бъде основа на семейството – да бъде домакиня, да подкрепя своя мъж, няма нищо общо със съвременните разбирания жената да има кариера и да се развива. Това е свята книга. Пречупена през съвременния поглед, жените, мъжете, всички в Татарстан, приемат жената да работи и да се развива, но всичко друго … то й принадлежи.

РУСИЯ

rusiaРусия преди поне 30 години. Или два пъти по толкова. Поне. Съвременната Русия, въпреки годините.

Името Русия предизвиква в съзнанието на българина поне няколко асоциации. А всъщност! Братушките – с това свързваме държавата Русия. Това всъщност е европейската ни представа за Русия. А всъщност…

Навремето хората са работили. Здраво. Без значение къде са били родени. Ольхон. Сибир. Байкал. Там бабата и дядото на Лилия са работили като химици. На точно две смени самолетен полет по летищата на Русия. Сякаш на другия край на света. Два дълги самолетни полета от Казан до Сибир. Навремето разстоянията не са имали значение. От значение са били верността – към държавата, професията, любимия, към себе си. Силата на духа. Така се е ковяла. Така се е ковяла Русия. И руският дух.

БАЙКАЛ

bajkalБайкал в световните информационни източници е на шесто място по дълбочина в света, която се равнява на 1642 метра. Дотук добре. Това го има и в Уикипедия. Това, което обаче липсва там е, че езерото има специфична енергетика. Много руснаци пътуват с влак до Байкал. Пътуване, което им отнема дни и дори седмица. Правят това поради една причина. Хората наистина вярват, че мястото притежава силна енергия. Хората пътуват токова много дни, за да се заредят. С положителна енергия. В центъра на Байкал се намира остров, чието име е Ольхон.

ОЛЬХОН

bajkalКолко от нас са чували за него? Това е остров, разположен насред езерото Байкал. Това е островът, който привлича като магнит. Посетилите го споделят, че наистина усещат енергията на мястото със своето тяло. Това е място, на което чувстваш колко много негативна енергия носиш в себе си. Усещането да бъдеш там, е все едно измиваш себе си – тялото и душата си, от кал! Усещаш, че пречистваш себе си от злото. От всичко негативно, което си срещнал, или пък направил в своя живот. Място, което може да бъде наречено дори чистилище. Изчистваш там душата си. Затова Ольхон е остров, който се посещава от цели групи – за медитация, на което Сибирски шамани се събират, за да правят своите ритуали, а всъщност дори в Сибир има много народи, а всеки от тях носи своите традиции и националност.

СИБИР

sibirВсеки от нас  свързва Сибир със заточение, поради изключителните климатични условия. А дефакто Сибир е област, населявана от много народности. В Истинска Русия няма такова понятие като руснак. В Сибир има десетки различни народности. В Русия има десетки, стотици различни народности. Всеки със своите традиции, вярвания и ритуали. В Русия има понятия като „русиянин” и „русиянка”, но реално Русия е изтъкана от различни народности със свой собствен език и традиции, танци, народни носии, култура, изкуство.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Непознатата Русия – 2 част

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg