Който забранява чалга, да чака революция

9

Хайне е казал, там където горят книги, ще горят и хора. Тук директно горим хора, самозапалваме се, но аз Ви казвам, че ако някой иска да забрани чалгата, го чака революция. Не тиха революция, не нежна революция, а кървава.

След като смолянският кмет Николай Мелемов забрани чалгата по време на роженския събор, това направи и колегата му от възрожденския град Копривщица Генчо Герданов. Да бе, забраниха я. И това не е прецендет! Преди 3 години, в навечерието на новата 2012 година кметът на Пловдив Иван Тотев стори същото. Тези хора не си поплюват.

От дете мечтая за това, тримата обаче, си играят с огъня и няма начин да не се опарят. Първо, да забраниш подобно нещо изобщо не е признак на демокрация. И второ, по този начин не се решава проблемът, а напротив – дава му се нова сила да съществува.

Рожен, чалгаЧалгата, съгласете се, не е просто музика, въпреки че е станало нарицателно за попфолка. Чалгата не е и просто социален феномен. Чалгата е начин на живот. Тя е парадигмата, върху която е изграден животът на мнозина. Тя е градският лайфстайл. Селският лайфстайл за мен е фолклор.

чалга, КрискоЧалгата е БМВ, модел 1996 година, със затъмнени стъкла, фарове тип „ангелски очи“, чип на двигателя, съживяващ „умрелите“ конски сили. Чалга е перхидролената ученичка с надути устни и цици, татуировка на кръста, седяща на дясната седалка (ако колата не е с десен волан) на същото това БМВ. Чалгата е мъжка епилация, неестествени мускули и изкуствен тен. Чалгата е кичозни бижута, чанта Луи Вюитон и дрехи Филип Плейн от кварталния аутлет. Чалгата е агресия, чалгата е стерилната хипария, погълнала парковете. Чалгата е Криско, 100 кила, Лора Караджова и целият вкиснат и сладникав български поп и хип-хоп.

Чалгата не е изкуство, а социално проявление на неандерталеца, който иска цял живот да пие, да сере и да е*е. Иска да е овчарят на стадото, иска да е бандитът на бандитите и бизнесменът на бизнесмените. Чалгата е ленива и лишена от художествена стойност. Чалгата е възпитанието, което сме дали на децата си след 1990-та година и съвсем отговорно Ви казвам, че ако я забраните, все едно забранявате на повечето българи да живеят и те съвсем логично ще Ви поискат сметка.

чалга, ФикиВземи хероина на наркомана и се надявай да го върнеш към нормалния живот. Много наивно, нали? По-скоро ще те убие , за да си го върне обратно. Чалгата е градивната сила на масата. Умишлено наложена с цел по-добър контрол. Чалгата не е музика. Българският рап е не по-малко чалга от Нелина или Детелина. Чалгата е като отворено меню, в което се предлага пиене, поза, ниЗки страсти и много секс. Чалгата не се изкоренява нито с Крумови закони, нито със забрана.

Чалгата се лекува с култура. Нещо, което е забравено какво е? На Фики Стораро се противодейства със записите на Глен Гулд на Бах, да речем. И Ви уверявам, че ако си възпитаваме децата КУЛТУРНО в нито едно заведение няма да звучат Ангел, Мойсеи или Кристо и… не знам коя си. Къде са училищните оркестри, къде е ролята на българското читалище, на българското училище, на кръжоците? Убихме ги. На никой не му трябват умни, културни и образовани хора. Трябва примитивна масовка с първичен инстинкт. Лесна за манипулиране, лесна за употреба.

Опростачването е целенасочено. Вие избирате дали да го следвате или не. Поздравления за смелите кметове. Ако нещо трябва да се случва, най-редно е да се почне от Копривщица. Аз съм с Вас.
PS: Чалгата не е музика, а потребност на посредственото да съществува.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!9 коментара

  1. Да, това е начинът. Когато забраняваш нещо показваш на младото поколение, че то явно по някакъв начин не е правилно. Когато обаче не се предприемат мерки те смятат, че това е нещо нормално и правилно.

  2. кондьо на

    Много тъпо решение.Не че аз я обожавам тази музика..Но да се върнем на въпроса господин всезнайко.Тъпите български хип-хоп парчета ..нима в тях се пее нещо смислено?Дето се псува и се редят няколко тъпи реда и младото нарастващо поколение ги слуша?Нима забрави в прехода на демокрацията всички лайна като Мишо -шамара….и дриско и тоз ония..тях ли да даваме за пример на новото поколение?Тъпо решение господин кмете.

  3. Проблема е много по-голям, това е за реклама на събитието, а чалга е турска дума подобна на джангър, гюрунтия и тн. когато музиката прилича на същото. Фактически никои не осъзнава за какво става дума, още по трагичното е, че те всъщност искат да кажат, че ще забранят поп-фолка, но понеже израза съдържа фолк, няма да подейства рекламата.Ако искат наистина да го направят, чисто и просто ще забранят на конкретни фирми да работят, поради съдържанието което е ясно на всички и това е напълно възможно но вобще простотията и простотата е не само в управлението, но и за съжаление и в народа.

  4. ivan4o на

    Автора не говори против БГ рапа защото се вижда че нищо не знаеш, това че има дрисъци като криско, 100 кила, които серат на БГ рапа и такива като теб, които слагат всички под общ знаменател не значи че БГ рапа е равен на чалгата, много рапъри са против нея даже пеят за проблемите в държавата и против гадната чалга!

  5. Поздравления на тези кметове.Тази музика е бездушевна,разкрепостена и ориенталска фашкия ,която промива мозъците на хората.Шедьоврите създадени от Моцърт ,Бетовен и всички останали композитори от него период са създавали музика която кара човек да се замисли за свт който е извън нашата планета за космическото пространство за светове извън човешкото въображение. Незнам дали знаете но тази класическа музика е изучавана от хиляди учени по света и е доказано че има математическа структора,но хайде да не стигаме толкова далеч,ако щете класическите хитове от 90-те години са 1000 000 000 пъти по страхотни от която и да е чалгия.Управляващите просто трябва по някакъв начин трябва да започнат стимолирането да не се слуша тази проказа а нарушителите да се глобяват както е било през „Сухият режим“ в САЩ

Коментирай в Delo.bg