Образованието е мит в нашата родина

0

Всички хора по света са различни, всеки има свой собствен план, всеки е личност и му се иска, дори дълбоко в себе си да се докаже и да остане завинаги в историята. За да се създават уверени личности, трябва да имат самочувствие, а за да останат за света значими, трябва то да бъде с покритие.

Днес имаме достатъчно голямо количество „значими хора“, да, обаче ще останат ли за историята такива? Не, заявявам Ви го твърдо и категорично! Никакви батки и плеймейтки, никакви миски и силиконови какички няма да останат, нито чалга певците, нито рапърите, които говорят, а не рапират. В основата на всичко стои образованието.

По света, но не и у нас образованието е на високо ниво, то се цени. Има държавна политика и затова произвеждат реални шампиони, имат състезатели, изобретатели, художници и други хора на изкуството. Политиката е такава, че държавата произвежда от всеки това, за което става, а не това, за което му стигне средния успех – я право, я медицина. „Който не иска, той не влиза!“ – такова е мотото на кандидатстващите право. Ще могат ли да се защитят от собственото си незнание? Не!

обучение, училище, образование, заплати, учителиПроблемите на нашата система не са в учителите. Учителите, произвеждащи преди 40 години отличници, все още са учители. От тук идва логиката, че вината в двойките не е от тях. Проблемът не е и в учениците, които имат интернет и купища западни и източни книжа. Проблемът е в системата – методици, чиновници и министри – всички, които трябва да се сменят веднага, защото и те са от 4 десетилетия години едни и същи.

Преди 40 години са били наясно с нещата в даскалото, но днес са далеч от тях. Днес не могат да си дадат сметка, че ни дават материал, който ние знаем като майчиното си мляко, не си дават сметка, че уроците са 100, а ние имаме 80 часа. Мислят ли те, че са недосегаеми? Оставки! Оставки се искат от много хора, но никой не иска техните, затова им е време. Искайте ги! Аз ги искам.

Спасението е едно, то не е в това да се избием един друг, а да съпоставим нашето дворче с това на нашите приятели, а именно:

Заплата на учител в…

Хърватия – 724 евро
Чехия – 741 евро
Естония – 771 евро

България – 272 евро

Гърция – 1 092 евро
Словения – 1 400 евро
Португалия – 1 788 евро
Италия – 1 920 евро
Кипър – 1 990 евро

Над 2000 евро получават учителите във Франция, Белгия, Финландия, Швеция, Холандия, Австрия, Ирландия и Испания, а над 3000 в Германия и Дания. Недостижимо остава възнаграждението в Люксембург, където един учител се разписва срещу 5 870 евро месечно.

И сега дадохте ли си сметка защо учителите нямат авторитет, защо ние децата сме разглезени, защо не уважаваме, защо туй, защо онуй? Ами, извинете ме, но на половината ми приятели телефоните са по-скъпи от заплатата на учителите ми, които също имат деца, също трябва да се хранят, учителите, които имат внуци…

обучение, училище, образование, заплати, учителиКакво се случва в днешно време с морала? Къде излетя Вашето, господа граждани, отношение към проблема с образователната система? Ще помогнете ли на родината си като помогнете на нейното бъдеще – българският ученик? Той заслужава да знае, а за да знае, трябват резки промени в системата, смяна на чиновници с действащи учители, смяна на министри с действащи учители, смяна на учители с млади даскали.

Време е вече, време е нещата да се променят, трябва да се измисли някакъв цикъл, всичко да си има мандат. Стига вече сме търпели – влизат грамотни, а излизат профани и объркани. Учебниците ни объркват и не винете професора, който може да развие по темата 180 страници, защото на него са му дали 180 думи. Не си мислете, че той е виновен. Виновен е оня, който му е казал какво да пише.

Това е в общи линии картинката в родното образование – тъжна, но със светлина в края на тунела. Образователната ни система не струва. Всъщност ние нямаме образователна система. Имаме сгради, които зимата топлим, а лятото ги оставяме да се проветряват. Това имаме, просто една институция без правила, без задължения, но с потъпкване на човешки права.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg