Българин откри как емисиите метан да паднат с 30 %

0

Още едно българско име вече е в летописите на изобретенията, които ще допринесат за по-добрия живот на планетата Земя. Професор Александър Христов, който от години е част от Университета в Пенсилвания откри как може да бъде намален до минимум най-вредният парников газ – метанът – при отглеждането на преживни животни като овце, крави, биволи, кози и камили.

Само в Съединените щати изброените животни отделят една четвърт от парниковите емисии въглероден диоксид и метан. Делото на българина Александър Христов е свързано със значителното редуциране на отделяните вредни газове. Той е открил съединение, което може да намали с 30 на сто метана, който добитъкът отделя.

Крави, Метан, прохф. Александър ХристовМиловидно пасящите крави и стада овце на тучните зелени ливади съвсем не трябва да успокояват природозащитниците. Доказано е, че всяка единица от тях представлява истинска климатична бомба – само кравите са отговорни за отделянето на 26 на сто от общия обем вредни емисии метан и то само на територията на Северна Америка. Питате в какво се изразява вината им? Без значение къде се отглеждат – във ферми или на открито – рогатият добитък отделя газове и се оригва, с което се отделя изключително вредния за климатичните промени метан. Учените са категорични, че колкото и зловонни да са свинете, газовете на милионите рогати животни като кози и говеда допринасят за застрашаващото планетата глобално затопляне.

Крави, Метан, прохф. Александър ХристовГодини наред се провеждат опити как да бъдат спрени газовете, отделяни от крави и овце. Учените препоръчвали животните да се хранят с чесново масло, предписвани били и ваксини срещу метана, но на този етап ефективен масов продукт не е бил открит.

Учени от Университета на Пенсилвания, чийто ръководител е нашенецът проф. Александър Христов, решили да неутрализират явлението „отделяне на метан“ със съвсем обикновеното съединение тринитрооксипропанол (3NOP). Когато от това вещество се добави към фуража на кравите, то намалява и съдържанието на опасния газ с  30 на сто.

Крави, Метан, прохф. Александър ХристовКак протекъл експериментът? Към храната на 84 глави едър рогат добитък от породата Холщайн било добавено съединението 3NOP. В продължение на три месеца животните били под постоянното наблюдение на специалистите. Тръби, свързани с носа на всяка крава и раница – така било контролирано количеството газове, отделяно от стомаха на всяко преживно животно.

Какво било учудването на специалистите, след като установили, че 14 дни от началото на приема на тринитрооксипропанол отделяният метан се редуцирал с 1/3 и се количеството се запазило така до края на опита. Никакви странични ефекти не били открити върху здравето на чифтокопитните: кравите се хранели нормално, без да им липсва апетит и дори пускали мляко, колкото и преди експеримента. Установено било единствено повишено тегло, доста необичайно за лактиращи крави, които изразходват много енергия при създаването на млякото.

Крави, Метан, прохф. Александър ХристовЕто и обяснението на проф. Христов:

„Покачването на теглото на кравите показва, че редуцирането на метана в тялото на кравите е въпрос на разход на енергия за кравите, а не само проблем за емисиите парникови газове. Според нас съединението 3NOP променя ферментационния процес в стомаха на животните“.

Според професор Христов произвежданото от водещия световен доставчик на фуражни добавки – холандската фирма DSM Nutritional Products съединение е не само безопасно, но и ефективно.

„Ако Американската администрация по храните и лекарствата го одобри, а селскостопанският отрасъл го приеме, този метанов инхибитор може да въздейства значително на парниковите емисии от животновъдния отрасъл. Единственият проблем ще е да се открие стимул за фермерите да ползват фуражната добавка 3NOP.“

Метанът се образува в търбуха на чифтокопитните животни – първия от 4-те части на стомаха им. Там има милиарди бактерии, ферментиращи храната. Те позволяват на кравите да смилат по-лесно твърди храни като богатата на целулоза трева. Процесът е съпътстван с образуването на много въглероден диоксид и водород. Други микроорганизми, наречени метаногени, които са от царството на археите, реализират комбинацията между тези два газа и образуването на метан.

Установено е, че именно метанът е най-коварният парников газ. Той съдейства за климатичните промени чрез глобалното затопляне. Ето защо кравите и всички преживни животни причиняват невиждани поражения на околната среда. Самият проблем е с тенденция да се развие и да стане още по-мащабен, защото животновъдството се развива главоломно, броят на животните се покачва, за да отговори на нуждите, които има нарастващото население на планетата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg