Стартира InSight – новата мисия на НАСА към Марс

0

Точно след година, от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния, ще започне следващата мисия на НАСА към Марс. Експертите анализират подробно избраната площадка за кацане, новия марсоход, което в момента се изпитва, а в ракетата вече се инсталира научното оборудване.

Задачата на марсохода InSight (съкращение от Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport – Вътрешни проучвания базирани на сеизмични изследвания, геодезия и транспорт в горещи условия), е да разгледа отвътре и узнае информация за еволюцията на планетите от земен тип. Мисията ще бъде открита на 4 март 2016 г. и ще бъде отворена до 30 март.

През 2014 година експертите избрали четири потенциални места за кацане на марсохода. Всички подходящи места са разположени на Елизиум Планития, намиращ се само на 5 градуса на север от екватора на Марс. В момента подробно се анализира едно от местата, така че в рамките на няколко месеца ще бъде взето окончателното решение по този въпрос. Ако се окаже, че в настоящия анализ площадката за кацане е твърде рискована, експертите ще преразгледат следващия от трите останалите терена.

Изборът на места за приземяване е извършен чрез спътници, обикалящи около Червената планета. Всички места са в обхвата на елипса с размери 130 км от източно-западната ос и 27 км от северно-южната ос. Ако марсоходът бъде насочен към центъра на елипсата, шансът да се приземи е 99 процента.

НАСА прогнозира, че InSight ще достигне Марс на 28-ми септември 2016 година. Един от изследователските инструменти ще бъде специална сонда, поставена на дълбочина от 3-5 метра, чиято задача ще бъде да установи потока на топлината във вътрешността на планетата. Това вземане на проби, е ключов елемент за изследването на топлинния поток и съвкупността от физични свойства, предоставени от германския космическия център.

Друг важен инструмент ще бъде поставен върху повърхността на Марс. Това е т.нар. Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) – в превод Сеизмичен уред за вземане на проби от вътрешни структури, построен от френската космическа агенция.

От своя страна испанският център по астробиология е проектирал оборудване за мониторинг на времето и нарушения на магнитното поле. InSight също така ще използва инструмент, който анализира потока на радиовълните между марсохода и разположените на Земята антени Deep Space Network. Този уред трябва да определи отклоненията във въртенето на Червената планета, което ще определи дали ядрото на Марс е течно или твърдо.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg