Изобилие от нови галактики

0

Никога досега не са откривани толкова много нови галактики наведнъж! Астрономите от университета в Кеймбридж са идентифицирали девет неизвестни досега галактики-джуджета, които са спътници на Млечния път. За последно нови галактики-джуджета са открити през 2006 година.

Galactics

Новооткритите обекти се намират в близост до малкия и големия Магеланов облак. Галактиките са милиони пъти по-малко масивни и милиарди пъти по-малко ярки от Млечния път. Най-близката от деветте галактики се намира на разстояние от около 95 хиляди светлинни години, а най-далечната – на разстояние над един милион светлинни години от Млечния път.

Астрономите от Кеймбридж твърдят, че три от новооткритите обекти несъмнено са галактики-джуджета. Останалите шест могат да бъдат или галактики-джуджета или кълбовидни купове. Наблюдаваните свойства на кълбовидните купове са подобни на тези на галактиките-джуджета, въпреки че струпванията не се задържат заедно от тъмна материя.

„Дори не сме се надявали да открием толкова много обекти в такова малко парче от пространството. Чак не можех да повярвам“,

радва се водещият автор на проучването д-р Сергей Копосов.

Галактики-джуджета са най-малките известни галактически обекти. Най-малката от тях съдържа само 5000 звезди, докато в нашата галактика има стотици милиарди звезди.

Galactics

Деветте новооткрити галактиките са загадка за астрономите. Учените предполагат, че вероятно галактиките са били веднъж спътници на Магелановите облаци, обаче са били изхвърлени от орбитите им, в резултат на взаимодействието между малкия и големия облак. И може би те са били част от една гигантска група от галактики, които, заедно с Магелановите облаци, са спътници на Млечния път – казва Уин Евънс, съавтор на изследването.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg