Хормоните влияят върху лошото поведение

0

Повишените нива на тестостерона и кортизола увеличават вероятността от измами, а произтичащото под въздействие на измамването спадане на нивата на кортизола засилва неетичното поведение.

Изследователи от Харвардския университет и Университета на Тексас в Остин помолили 117 доброволци да попълнят математически тест, който трябвало да оценят, а също така да подадат броя на верните отговори (колкото по-голям брой били те, толкова повече награди можели да спечелят участниците).

hotmonite vlijajat na povedenieto2Въз основа на пробите от слюнка, взети преди и след попълването на въпросника, психолозите отбелязали, че хората с повишени нива на тестостерон и кортизол често подавали завишен брой на верните отговори. Повишеното ниво на тестостерона намалява страха от наказание, като същевременно увеличава чувствителността към възнаграждаването. Затова пък повишените нива на кортизола се свързват с некомфортното състояние на хроничен стрес, който понякога изключително затруднява живота.

„Тестостеронът отговаря за смелостта, а кортизолът влияе върху желанието да се мами“,

обяснява проф. Робърт Джоузеф.

В допълнение било установено, че при хората, които мамили на теста, нивото на кортизола намаляло и изпитвали по-малък стрес. От своя страна редуцирането на стреса е придружено от силна стимулация на центровете за възнаграждение в мозъка, затова, за съжаление като последица от тези физиологични промени се засилва неетичното поведение.

yoga1Тъй като изглежда двата хормона работят заедно, то намаляването на нивото на който и да е от тях може да предотврати проявата на неетично поведение. Предишни изследвания са показали, че въздействието на тестостерона върху лошите прояви може да бъде елиминирано, като се възнаграждава цялата група, а не отделните лица в групата. Докато за намаляването на нивото на кортизола положителен ефект имат техниките за релаксация като йога, медитация или упражнения.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg