Химикали по маркови дрехи тровят организма ни

0

Ново изследване хвърли даде нова светлина за материалите и химикалите, които, оказва се – тровят организма ни, без да усетим! Специалисти от университета в Стокхолм изследваха десетки дрехи от популярни производители и откриха по тях хиляди химически остатъци от производствения процес. Няма да повярвате, но стотици химикали по дрехите въобще не са посочени от производителите. Това може да е така, тъй като според учените те може да са вторични продукти или замърсяване от процеса на транспортиране.

„Излагането на тези химикали увеличава риска от алергичен дерматит, но може да има и по-лош ефект за хората, както и за околната среда. Някои от тях са предполагаеми или доказани канцерогени, други са токсични във вода“,

заяви Джована Луонго от екипа.

дрехи, химикали

Как се стига до изследването? Джована Луонго се заема с проучването на проблема, който засяга всеки жив човек на планетата, тъй като е всеизвестно, че отпадните води от текстилната индустрия замърсяват околната среда. Според Луонго е логично, че ако в производството се използват токсични химикали, те може да останат и в крайния продукт, т.е. във всяка една дреха, която носим във всекидневието си.

Изследването сега е във втората си фаза. На базата на честотата на появата, количеството, токсичността и потенциала за проникване през кожата Луонго и колегите й са определили няколко категории химикали, които искат да проверят допълнително.

дрехи, химикали

Два основни класа химикали – хинолини и ароматни амини, са по-характерни за полиестера. Върху памука има значителни количества бензотиазоли. Учените са изследвали дрехите преди и след пране. Някои химикали, които се отмиват, могат да са вредни за водната среда.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg