Капсулата „Касини“ проверява има ли живот на Енцелад – една от луните на Сатурн

0

Днешното прелитане на капсулата „Касини“ край Енцелад ще е „много голяма стъпка в новата ера на изследване на океанските светове в Слънчевата система“, категорични са учените. В рамките на деня космическият апарат „Касини“ ще се доближи изключително близк – 50 км до южния полюс на Енцелад, една от луните на планетата Сатурн. По време на близкото прелитане „Касини“ ще се потопи за последен път във водните струи, излизащи от южния полюс на луната. Апаратът ще се движи със скорост 30 580 км/ч.

Предполага се, че под ледената повърхност на спътника Енцелад има океан. „Касини“ не е оборудван да открива живот, но учените се надяват при днешното прелитане да получат някакви насоки дали е възможно там да има микроорганизми.

cassini, Касини, Юпитер, Сатурн, ЕнцеладИзвънземни океани с възможности за живот има на сатурновата най-голяма луна Титан, на юпитеровите луни Европа, Ганимед и Калисто, вероятно и на планетите-джуджета Плутон и Церера.

„Това са светове с огромни басейни течна вода под повърхността, басейни с голям потенциал да осигуряват оазис за живот в цялата Слънчева система“,

каза програмният учен Кърт Нибър.

Анализаторите искат да уточнят химическия състав на струите на Енцелад. Те се надяват да разберат дали те приличат на плътни колони или на завеси, излизащи от процепите на южния полюс. Капсулата „Касини“ ще търси по-специално водородни молекули в струите. Те ще помогнат да бъде определена количествено хидротермичната активност на океанското дъно. Това може да послужи за характеризиране на потенциала за живот в този леко солен океан.

Ако съществува живот на Енцелад, той може да варира от микроскопични водорасли до малки риби.

cassini, Касини, Юпитер, Сатурн, ЕнцеладМаксималното доближаване на „Касини“ до Енцелад ще е в 15,22 ч. по Гринуич. Няколко часа ще са необходими, за да се разбере дали то е било успешно и да започне връщането на информация. Първите анализи на научните данни ще се появят до една седмица, но за да са задълбочени, ще са нужни няколко седмици. Много по-скоро ще пристигнат снимките на Енцелад. Те ще са малко размазани заради голямата скорост на „Касини“, но екипът се надява да успее да ги изчисти. Снимките ще са готови още утре вечер или в петък.

„Това ще е 21-ото прелитане на „Касини“ край Енцелад. То няма да е последното, но вероятно ще е най-вълнуващото“,

каза мениджърът на проекта Ърл Мейз. Космическият апарат „Касини“ се е доближавал още повече до Енцелад само през 2008 г. – на 25 км, но не и през водните струи.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg