Гореща тема за глобалното затопляне

1

Съвсем скоро темповете на глобалното затопляне може да надвишат средното отклонение на температурата за изминалите 1000, а може би дори и 2000 години. Тези изводи бяха направени от учени, които са анализирали температурните промени въз основа на 40-годишни периоди. Светът навлиза в нова фаза, в която ще има промяна на средните температури, каквито са били до момента. Предстоят такива светкавични промени, че природата няма да може да се справи с тях – казва Стивън Смит, изследовател в Националната лаборатория в Пасифик Нортуест.

Глобалното затопляне, пингвиниОт историческите данни е известно, че в последните хиляда години средната температура на всяко от десетилетията се е колебала в рамките на ± 0,1 градуса по Целзий. Въпреки това, през последните 40 години, всяко десетилетие е било средно с 0,2 градуса по Целзий по-топло от предишното. Все още средната температура е близка до нормите, но непрекъснато се приближава до критичната граница. Учените предупреждават обаче, че ако продължим да емитираме парникови газове, отделяни със същия темп като настоящия момент, скоростта на затопляне ще достигне увеличение с 0,4 градуса по Целзий на десетилетие и температурите ще останат високи поне до 2100-та година.

Първата област, в която силно ще се чувства глобалното затопляне, ще бъде северното полукълбо – Арктика, Европа, Северна Америка и Азия. Арктика вече е най-бързо затоплящата се зона на земното кълбо.

Глобалното затопляне, Арктика

Още през следващите две десетилетия затоплянето ще се ускори толкова много, че десетилетното средно покачване на температурата в Арктика ще достигне 0,6 градуса по Целзий. При този темп на промяна не може да бъде постигнат баланс – добавя Смит.

Авторите на тези изследвания предупреждават, че започваме да плуваме в непознати води по отношение на темпа на глобалното затопляне. Към днешна дата, правените проучвания са били фокусирани най-вече върху факта, че имаме работа с необичаен характер на глобалното затопляне. Но много по-малко внимание е било отделено на друг съществен важен въпрос, а именно за скоростта на глобалното затопляне – казва Майкъл Ман, учен от Центъра за научни изследвания на Земята в Пенсилванския щатски университет.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. „…че природата няма да може да се справи с тях…“. Много грешно, или грешно преведено. Природата винаги си се справя перфектно с всичко, без да се интересува от нищо. Единственият въпрос е: какво ще остане от нас и нашата „цивилизация“…

Коментирай в Delo.bg