Харвардският университет – най-престижен в света

0

Харвардският университет от много години се смята за един от най-добрите в целия свят. Затова не е изненада, че тази година, за пети пореден път, той бе обявен за най-престижното висше учебно заведение в света. Класацията се прави ежегодно от изданието „Таймс хайър едюкейшън“. Веднага след победителя се нареждат два британски университета – тези в Кембридж и Оксфорд, които заемат съответно втора и трета позиция в класацията.

Авторите на класацията уточняват, че спрямо миналата година двете висши учебни заведения в Обединеното Кралство бележат възход, тъй като са се преместили с четири места по-нагоре. Всички останали седем университета, попаднали в челната десятка на най-престижните висши училища в света, са американски. На четвърто и пето място се нареждат Масачузетският технологичен институт и Станфордският университет. Веднага след тях е Калифорнийският университет в Бъркли, а след него е Принстънският университет. На осмо, девето и десето място са съответно Университетът в Йейл, Калифорнийският технологичен институт и Колумбийският университет.

Любопитен факт е, че сред първите 25 университета в класацията, само пет са тези, които са извън Щатите или Великобритания. А още по-любопитно е, че сред тях само два са европейските – Швейцарският висш технологичен институт, който е поставен на 15-та позиция и Московският държавен университет „Ломоносов“, който е на 25-то място в класацията. Изводът от класацията определено е, че най-добрите и престижни университети в света са тези в САЩ, следвани от британските. В класацията попадат общо 100 висши учебни заведения в света, като 43 от тях са в САЩ. Подреждането е съставено на базата на допитване, в което са участвали общо 10 500 професори от 142 страни в целия свят.

Харвардският университет, който за пореден път е победител в класацията, се намира в град Кеймбридж, в близост до Бостън, щата Масачузетс. Основан е през 1636 г. и е най-старото висше учебно заведение в САЩ. В университета работят около 5 000 преподаватели, а се обучават около 15 000 студенти от целия свят. Библиотеката на „Харвард“ е най-голямата университетска библиотека в света и съдържа 15.8 милиона библиотечни единици. Сред по-известните студенти и докторанти, дипломирали се в университета са политолога Збигнев Бжежински, Бил Гейтс, Лорънс Рокфелер, американските президенти Джон Кенеди и Франклин Делано Рузвелт, актьорът Джак Лемън, политиците Бенямин Нетаняху и Андреас Папандреу и други.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg