Нов Кодекс на труда поискаха от Сдружение „Д2“

0

Неотложно приемане на нов Кодекс на труда, поиска Сдружение „Действие – Д2“ след работна среща „Социалните предизвикателства пред съвременна Европа и България като част от нея“.

Сега работещият трудов закон е изработен в далечната 1986г. и не отговаря на напълно променените обществени, икономически и демографски характеристики на страната към настоящия момент. С цел преодоляване на тежката криза на всички нива в обществото са необходими спешни стъпки като:

  • Въвеждане на достъпни системи за професионално ориентиране, образование и квалификация от детска до предпенсионна възраст;
  • Нова политика по доходите, която реално да стимулира хората да повишават квалификацията си;
  • Създаване на виртуален Университет за възрастните работещи, в който те да бъдат подготвени за адекватност на новите условия и технологии;
  • Въвеждане на нова гъвкава система по отношение на трудовите договори.

Сдружение Д2, нов Кодекс на трудаСега действащата практика е силно бюрократична и несъобразена с нуждите на малкия и среден бизнес, което тласка работодателите и работниците към прогресивно нарастващата сива икономика. Налице са критични демографски характеристики на съвременното българско общество. Най-опасната от тях е социалният дисбаланс между отделните икономически региони в страната.

Критично е състоянието на националния пазар на труда (на 100 излизащи от трудовия пазар през 2001 г., се заместват от 124 млади работници, а през 2013 едва от 64). Сега съществуващите практики за професионално ориентиране и повишаване на квалификацията са остарели и крайно неефективни.

Изводите са на лекторите на работната среща, сред които бившият социален министър Иван Нейков, зам.-ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Милена Стефанова и бившият управител на НОИ проф. Йордан Христосков.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg