Гигантски монумент под Стоунхендж (видео)

0

Кръглата формация, състояща се от 90 каменни монолита, се намира на три километра североизточно от Стоунхендж в областта Уилтшър във Великобритания. Археолозите подозират, че това може да бъде част от най-голямата съществуваща неолитна структура в света. Тя датира от 4 500 години, и е изградена от пясъчни блокове. В момента, монументът е на около метър под земята. Британските учени в момента използват най-новите технологии, за да картграфират подземното съоръжение, като целта им е да се създаде точен модел на цялата структура. Монументът се намира в Durrington Walls и верочтно това е било огромно неолитно селище, което би могло да се състои от 1 000 жилища в годините 2525 до 2470 г. пр.н.е.

stonehengeВ момента са идентифицирани 30 непокътнати камъни, чиято височина достига 4,5 метра. Отделно от тях, изследователите открили също различни части от още 60 камъни. Цялата структура е кръстена „Superhenge” и идеята за името трябвало да бъде втв връзка с по-рано откритите Стоунхендж, но както се вижда структурата е пет пъти по-голяма и затова учените решили да добавят към името представката „супер”. Археолозите предполагат, че момументът може да е бил построен по същото време като Стоунхендж или дори по-рано.

Въпреки че камъните все още не са изкопани, учените открили доказателства, че са издълбани по същия начин като камъните в близките населени места. Те се наричат Сарсенами и са разпръснати на различни места в цяла Великобритания – подобни пясъчници също могат да бъдат намерени в Салисбъри, Мърлбъроу, както и в Уилтшър. Археолозите твърдят също така, че създателитеим първо са им придали характерната форма и едва след това са ги  подредилив такава форация. Вероятно подобна техника е била използвана и за изграждането на Стоунхендж.

stonehenge (1)Учените твърдят също така, че всички камъни с подобна форма са част от една формация и са взаимно свързани. Затова не трябва да бъдат разглеждани като отделни единици и всеки камък да се анализира поотделно, а трябва да се погледне глобално, като на едно голямо цяло, за да се разбере тяхното значение. Откритието било обявено на 7 септември по време на откриването на Британския фестивал на науката в университета в Брадфорд.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg