Морски животни са се уголемили многократно заради еволюцията

0

Някои от морските животни, които съществуват днес, дотолкова са увеличили размерите си, че са станали 10 пъти по-големи в рамките на 500 милиона години. Това е резултат на еволюцията, а констатацията е направена въз основа на изследване. Тенденцията за увеличаване на размера на тези морски животни е резултат от борбата им за оцеляване. Това им е осигурило и сериозно предимство пред другите видове.

Именно еволюцията е причината, някои морски организми да се уголемят значително по размер ако се направи сравнение с периода Камбрий преди 540 милиона години. Това е първият геоложки период от палеозойската ера. Този феномен е разгадан още през 19-и век от Едуард Дринкър Коуп – американски палеонтолог и анатом. Специалистите от Станфордския университет, участвали в изследването, потвърждават този феномен, но техните въпроси са свързани с това дали той е отражение на тенденция в еволюцията или основната причина за него се дължи на генетично изменение.

Морски животни, акула

Със сигурност обаче на този въпрос не може да се даде отговор ако се изследват организмите, които се срещат днес или пък се прави анализ въз основа на по-къс период. Затова, учените анализирали данните за намерени фосили, които са от над 17 000 вида морски животни. Използвани са и резултати от други изследвания, които също били проучени, а освен това са включени и енциклопедични данни за всички видове безгръбначни животни, от които е открит до момента поне един фосил.

На базата на цялата тази информация учените стигнали до извода, че тенденцията към увеличаване размера на морските животни не е случайна. Нещо повече – резултатите, които получили учените, само потвърждават теорията на Едуард Коуп от преди 150 години. Специалистите са на мнение, че след като едрите морски животни са еволюирали и са увеличили своя размер спрямо прародителите си, които са били с малки размери, това им е давало предимство в борбата за оцеляване и естествения подбор.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg