Новите погребения – стиска ли Ви?

23

Новите погребения - ковчези-капсулиПредложение за нов вид погребения предлагат предприемчиви италиански иноватори!

Дали в близкото бъдеще ковчезите за погребения ще изглеждат точно така?

Създателите на Монди капсулата твърдят, че в рамките на няколко години

традиционните погребения ще бъдат безвъзвратно част от миналото.

Хората ще бъдат погребвани в капсули, прикрепени към дървета разсад, а гробищата ще се превърнат в зелени гори.

Забележителните идеи на италианската фирма са биоразградимите екологични капсули изцяло да заместят традиционно използваните при погребенията ковчези.

Новите погребения, ковчег-капсулаКапсулата ще бъде с формата на яйце, в което ще бъде поставяно тялото на починалия човек.

Позата, в която ще бъде поставяно тялото, ще бъде ембрионална, както в майчината утроба (друг е въпросът как ще бъде свит в тази позиция).

Иновативният „ковчег” ще бъде заравян в земята, с младо дръвче с корени върху него.

Идеята е капсулата да бъде посадена в земята като семе, от което дървото да черпи необходимите минерали, за да расте и да се развива.

Капсулата ковчег ще бъде изработвана от изцяло биоразграждащи се материали. Това прави бъдещата алтернатива 100% екологична и предвещава огромен успех и одобрение.

Новите погребения

Идеята на италианската компания е спорна и неконвенционална. Не можем да не признаем, че капсулите, прикрепени към дървета, представляват една изключително екологична опция.

Новите погребения, ковчези-капсули

Когато дърветата израстат ще се оформят Паметни гори – както наричат оригиналните капсули създателите на проекта.

Новите погребения, традиционен и нов гробищен парк

Близките на починалите пак биха могли да ходят на гроба, така както го правят и в настоящето – в гробищните паркове. Така страхът при част от хората от съвременните гробища, особено като тези в България, ще изчезне.

Какво е Вашето мнение? Ще бъде интересно да го споделите с другите читатели на delo.bg.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!23 коментара

 1. Силвиа Георгиева на

  На мен идеята ми харесва. Много по-приятно ще се чувства човек в красива гора, отколкото с тъжното, подтискащо чувство сред хиляди кръстове.

   • Ваня на

    Първо пиши на кирилица, а като второ..
    Нима погребването в гробове и разкопаването им после /в търсене на “Бог знае“, какво кара такива изроди да го правят/, е по приемливо, само и само да не нарушаваме традициите? Може и да не знаеш, но всеки гроб си има “давност“ и след години Общината погребва някой друг в парцела. Не виждам и нищо добро и в кремацията. Не е важно дали италианци са го предложили, важна е идеята и превръщането на т.нар. гробищни паркове в истински паркове-гори… Сечта ще изчезне веднъж и завинаги. В тая идея няма такава давност, никой не осквернява дървета, а и покойника се “слива“ с дървото… Едва ли ще разбереш концепцията с това твое ограничено мислене. Не превръщайте планетата Земя в гробище. Превърнете гробищата в гори.

 2. Б. Иванов на

  Все пак не забравяйте, че почти детското ви желание едно растение да израсте черпейки сили от тленните ви останки ще трябва да се пребори с изключителната консервативност на погребалните ритуали в цялата история на всички народи. Давам си сметка,че положителните ви коментари най-вероятно са резултат на общочовешкия стремеж към вечност, или поне прераждане. И аз не съм изключение. Предпочитам менделеевата таблица която ходи в обувките ми един ден да послужи за начало на нещо живо и красиво.

 3. Ирина на

  А как близките на починалия ще разпознават под кое дърво е погребан? Трябва да има нещо, с което да се разбира.Иначе идеята е интересна.

Коментирай в Delo.bg