Сингапур е най-скъпият град в света, а Виена – най-добър за живеене

0

Сингапур, най-скъпият град в светаАзиатският град-държава Сингапур за втора поредна година получи титлата „най-скъпият град в света„. Той е на челното място в годишното изследване на Economist Intelligence Unit, като в класацията зад Сингапур остават повече от 130 града в целия свят. Базов показател в проучването е цената на живота в мегаполиса Ню Йорк.

Данните показват, че основните хранителни продукти в Сингапур са по-скъпи с 11% отколкото тези в Ню Йорк, а облеклото е по-скъпо с 50%. В града има по-особена система за собственост на автомобили, поради което транспортът там е три пъти по-скъп, отколкото в най-големия американския град. В класацията, непосредствено след Сингапур се нареждат Париж, Осло, Цюрих и Сидни. Това са петте най-скъпи градове в света.

Най-скъпият град в света, ТОП 5

Любопитното е, че класацията е била в същия вид и през миналата година, което е изключителна рядкост. От Economist Intelligence Unit признават, че класацията малко би се променила, ако се отчете скокът на швейцарския франк в последно време. В такъв случай най-скъпи градове ще станат Цюрих и Женева. Това изследване се провежда на всеки две години и при него се сравняват цените на повече от 160 продукта и услуги в 140 града, които са разположени в 93 страни в света.

Това, че един град е най-скъп, определено не означава, че той е най-добър за живот. Доказва го проучването на консултантската компания Mercer. То показа, че отново Виена е градът, който предлага най-високо качество на живот и съответно е най-добър за живеене. На обратния полюс е Багдад, който е на дъното на класацията и е определен като най-лошия град за живеене. В челната десетка след Виена, се нареждат още няколко европейски града, сред които са Цюрих, Мюнхен, Дюселдорф и Франкфурт.

ВиенаНяколко са критериите, на базата на които се прави тази класация. Сред тях са политическата стабилност, качеството на здравеопазването, състоянието на образованието, нивото на престъпност, а така също и възможността за почивка и транспортът. Това е шестата поредна година, в която австрийската столица оглавява класацията. Основните предимства, заради които Виена е отново начело на това проучване за богатият културен живот, всеобхватното здравеопазване и умерени цени на жилищата. Освен това градът разполага с удобен градски транспорт с обширна мрежа, като цената на ден с едногодишна карта струва само 1 евро.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg