Дигитална амнезия или как интернет намалява паметта ни

0

Улавяли ли сте се, че напоследък помните все по-трудно? Ако да, това има обяснение. Учените го наричат дигитална амнезия. Според тях новият феномен се предизвиква от това, че изключително много разчитаме на интернет и смартфоните.

Над 50 на сто от анкетирани в специално проучване не знаят номера на телефона на любимия си човек наизуст! Всеки втори млад човек от  16 до 24-годишна възраст съхранява цялата информация, която му е необходима в „умния“ си телефон.

интернет, дигитална амнезияЗа д-р Катрин Милс от университетския колеж в Лондон достъпът до глобалната мрежа за днешните младежи е като откриването на течащата вода и електричеството за предните поколения. Според нея:

„Не е лошо самото забравяне. Просто днешните хора са доста адаптивни и не си правят труда да запомнят всичко, тъй като това е по-добре за тях. Самото забравяне обаче става нежелано, когато така губим информацията, която е важно да знаем.“

Прекомерното доверие в електронните устройство е причина за по-лошото запомняне. Според данни от последно изследване на „Microsoft“ днешното поколение вече може да се съсредоточи едва 8 секунди, сравнено с дванайсетте секунди, характерни за началото на новото хилядолетие. Именно тогава започна инвазията на мобилните телефони по целия свят.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg