Диабетът и млечните продукти

0

Последните шведски проучвания потвърждават, че приемът на млечни продукти е свързан с намален риск от диабет тип 2. Предполагат, че това се дължи основно на високото съдържание на мазнини в млечните продукти.

Изследването показало, че при хората, които се хранят с пълномаслени млечни продукти рискът от развитие на диабет тип 2 е с 23% по-нисък, отколкото при хората, които приемат по-малко от тези продукти. Независимо от съдържанието на мазнини обаче, големият прием на месо е свързан с повишен риск и диабет тип 2 – казва Улрика Ериксон от Лунд Юнивърсити.

Изследователите разгледали хранителните навици на 28 хиляди души на възраст между 45 и 74 години. В началото на 90-те години на миналия век, било проведено изследване на скрининг на населението на средна възраст от Малмьо, третият по големина град в Швеция. 28 хиляди доброволци били поканени с писмо на клиничен преглед, като попълнили и въпросник относно хранителните им навици и им били взети кръвни проби. Коефициентът на активност бил 41%, като 2/3 от участниците били жени. 15 години по-късно, през периода 2007-2009 г., била извършена нова проверка и били взети нови кръвни проби. Заболеваемостта и смъртността били записани и проследени в национални регистри. Базирано на новите кръвни проби било установено, че през 15-годишния период между двете изследвания, от диабет се разболели над 10% от доброволците.

пълномаслени сиренаЦелта на проучването била да се изясни ролята на мазнините за риска от развитие на диабет тип 2. Изследователите разгледали консумацията на наситени мазнини на всеки хранителен източник.

Наситените мазнини се съдържат както в месото, така и в млечните продукти, но някои наситени мастни киселини по-често са част от млечните продукти. Това може да обясни защо повечето изследвания показват, че месоядците са по-изложени на риск от диабет тип 2, и по-малко любителите на млечните храни.

Въпреки това, за постигане на описаните резултати, не може да не се отбележи и въздействието на други млечни съставки. В анализа се вземат под внимание фактори като променящите се хранителни навици, ферментацията, съдържание на калций и витамин D и физическата активност. Но влияние за изводите от проучването също така оказват и други фактори, които е трудно да бъдат с точност измерени. Различните компоненти на храните могат да си влияят взаимно. В друго изследване, например, било установено, че наситените мазнини в жълтите сирена, повишавали нивата на холестерол по-малко, отколкото наситените мазнини в маслото.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg