Телевизорът и лаптопът не водят до късогледство

0

Няма никаква връзка между дългия престой пред монитор – телевизионен и този на лаптопа с късогледството. Това установиха учени от Охайо, цитирани от Daily Telegraph. Цялото проучване е отнело две десетилетия! Специалистите са изследвали четири хиляди и петстотин деца, които в самото начало на експериментите са били първокласници. Учените освен че не открили връзка между непрестанното взиране в екран и носенето на диоптрични очила и лещи, твърдят че зрението не се влошава и от близостта на очите ни до екрана.

„Самото взиране отблизо се възприема за рисков фактор, свързан недвусмислено с късогледството и то в продължение на повече от един век“,

заяви проф. Карла Зейдник като с думите си, че тя и екипът й не са установили такава връзка с дългото изследване, буквално „взриви“ досегашните постулати на здравословния проблем.

късогледствоГенералният рисков фактор, който причинава късогледството при малките е равнището на т.нар. „рефрактивна грешка“ на 6-годишна възраст. Проучването е показало още, че очната ябълка при хората с нормално зрение расте пропорционално с целия организъм и самият растеж е програмиран да приключи в точката с най-ясно зрение.

При всички хора, които страдат от късогледство сферичната им очна ябълка е удължена. Момчетата и момичетата, които в юношеската си възраст имат нормално зрение, на 6 години страдат от леко далекогледство. Ето защо самата вероятност за очаквана миопия /късогледство/ може да бъде предположена и дори категорично установена на тази крехка възраст по рефрактивната грешка. Тя показва незначително или дори никакво далекогледство.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg