В очакване на явлението „кървава Луна“

0

Тази нощ в някои части на света ще бъде наблюдавано едно от редките природни явления, наречено кървава Луна. Това ще е третата червена луна от 2014 година насам. Пълно лунно затъмнение се нарича моментът, в който Луната се оказва нацяло в сянката на Земята, която в този момент е между Слънцето и Луната.

Защо обаче, Луната почервенява? По време на астрономическото явление спътникът първо навлиза в сянката на Земята, а след това излиза от нея, като Луната може да „свети“ с различни оттенъци на червеното, тъй като дори в период на пълно затъмнение продължава да се осветява.

кървава Луна

По данни на NASA цялата продължителност на затъмнението ще е 3 часа и 29 минути. Във фазата на пълно покритите Луната ще е само за около 5 минути. Това ще е най-краткото за този век лунно затъмнение. За съжаление от територията на България явлението няма да може да бъде наблюдавано. Ще го видят в САЩ, Австралия, Югоизточна Азия, Източен Сибир и Далечния Изток. Следващото подобно явление ще бъде на 28 септември тази година. Лунното затъмнение тази вечер, по-известно като кървава Луна ще е третото поредно от общо 4, които стават през относително кратък период – от 15 април миналата година до 28 септември 2015 година. Последното подобно разположение на Луната, Земята и Слънцето беше наблюдавано миналия октомври.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg