6-местен „Трабант“ с 4 врати обикаля Раднево

0

Лимузина от две картонени коли. Това сътвори радневчанина Теньо Калъчев. Не вярвате? 40-годишният Теньо сглоби по авторски проект четириврата луксозна кола от две превозни средства на социализма с марката „Трабант“.

Трабант, лимузина, РадневоСъвсем новото и причудливо подвижно „чудо“ на колела може да вдигне завидните 120 км/ч и да побере в уютната си пътническа кабина шестима души! Съчленена от два други миниатюрни ретро автомобила, новата гордост на Теньо Калъчев има дължина цели пет метра, а работата по направата й е отнела на гордия собственик две години и половина! Локомотивният машинист от мина „Трояново – 1“ скромно добавя, че има още какво да се „пипа“ по колата, но… за екстрите има време! Мечтата му е да приспособи LED телевизор от малките в „истинската лимузина“, да я оборудва с hi fi уредба и да тапицира със съвсем нова премяна тавана на купето.

Любителят на култовите made in ГДР коли никога през живота си, след като е получил свидетелството си за правоуправление на МПС не е карал друг автомобил, различен от Trabant! Теньо признава, че не е оставал без този модел кола, дори след като е спряло производството им в началото на 90-те години на миналия век. Калъчев е почитател като цяло на немските марки автомобили, има дори и „Мерцедес“, но страстта му остават т.нар. двутактови автомобили.

Трабант, лимузина, РадневоИдеята на Теньо да измайстори картонена лимузина от трабанти дошла, след като с негов приятел решили да отворят и разработят в родния им град сватбена агенция, а за целта купили близо 10-метров „Линкълн“. След като желанието им да мозят нови семейства и бъдещи кандидат-студенти пропаднала, продали истинската лимузина, но Теньо се запалил по т.нар. дълги коли и решил да измайстори собствена, но от захвърлени от собственици и от времето трабанти. До днес трабантът-лимузина му е легнал повече от три хиляди лева. Изключително икономична обаче, е разработката му – гори едва 6 на сто! Досега никога не е закъсвала на пътя, а желанието му е в нея да вози младоженци, чието сватбено тържество да остане незабравим спомен както за тях, така и за приятелите и роднините им.

На този етап Теньо съхранява своята необикновена лимузина в гараж до къщата му в село Българене, близо до Раднево. Документите му за членство в клуба на притежателите на ретро автомобили вече са почти готови. Досега творението му на четири гуми е представено единствено на срещата във Велико Търново, където периодично се събират собственици на коли с марката „Трабант„. И тъй като за поредната сбирка автомобилът му все още не бил в движение, го откарал до старопрестолната столица на… платформа.

Това не е първият стар автомобил, превърнат в лимузина, за който delo.bg пише. Преди няколко седмици Ви разказахме как виетнамец сътвори причудлива лимузина като трансформира стара Lada в Rolls Royce!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg