Не е само до алкохола и шезлонгите

0

От години прекарвам почивките си извън България, но въпреки това не се отказвам да давам все нови и нови шансове на българските курорти. И всеки път, когато го направя, горчиво съжалявам за неоправданите си национал-туристически сантименти.

Преди дни премиерът Борисов призова туристическия бранш „да си оправи алкохола и шезлонгите“, за да върне в нашите курорти българите, които всяка година летуват в Гърция и Турция. Депутатите и министрите също да дадат челен пример и да ваканцуват у нас, поиска министър-председателят.

Та нека им разкажа какво ги очаква по нашите морски и планински ширини.

Цаца, мореХраната в бг курортите е в двете крайности – или ти пържат картофите в олио от цацата, или ако си поръчаш цаца, тя е свършила току-що и има само калкан за 70 лв. порцията. Закуската „компле“ по стара българска традиция включва съсухрени /понеже са нарязани от снощи/ краставици, мазен хамбургски салам, парче тебеширено сирене и разтопен от топлото кашкавал. Единственият шанс да се разминеш със салмонелата и диарията след ядене в плажните капанчета, е да заложиш на таратора и то само, ако киселото мляко престоява в хладилника.

Казанче в баняХигиената е гвоздеят в програмата на бг курортите. Мътната и влачеща се вода в басейна, мухълът в банята, мухите по шведската маса и камериерката, която стъпва в стаята ти само след смъртна заплаха, са обичаен натюрел от общата картина. Случвало ми се е детето да си изтърве камиончето под леглото, където в опит да го извадя, се натъквам на два пръста мъх, прах и мръсотия. След настоятелна молба към рецепцията да изпратят някой да почисти, идва кисела и едва тътреща се лелка, която вместо да се извини, ми дава ценния съвет:

„друг път, не мърдайте матрака“.

Натъквала съм се на камина, която работи, само ако не се отделяш от нея нито за секунда, защото според собственика

„така е с всички камини, ама вие сте градски чеда и не ги разбирате тия работи“.

На казанче на тоалетната, което спира да пуска вода и да произвежда кански шум, само ако след всяко ползване го разглобиш цялото и сглобиш наново. На спа център, до който стигаш, прекосявайки огромния двор на хотела, което през зимата на – 10 градуса си е истинско приключение по каляване на организма и нервите. На еко-къщички, които е по-евтино да си купиш, отколкото да преспиш в тях за една вечер. И са толкова еко, че цяла нощ гониш мишка из стаята, като преди това са ти поискали 100 /?!?!/ лв., за да си вкараш колата в обсега на селището. Да не говорим за намръщения собственик, който те посреща по анцуг и джапанки, защото си е вкъщи.

Ами прословутите тракийски археологически разкопки – стожер на културния туризъм у нас? Какво да кажа за избелелите снимки на безценни съкровища, които те посрещат на входа на празната гробница в Старосел? Любезен надпис все пак те информира, че всички те са открити тук, но се намират в Археологическия музей в София. От където ти си бил два часа път, за да видиш… едно нищо по средата на нищото.

Куче на мореНа българското северно Черноморие, когато казваш на сервитьорките „добър ден“, те по инерция ти отговарят със „здравствуйте“, а голф-игрищата са повече от плажовете. На юг пък цари неподправена бг- атмосфера – крясъци по плажа, детски писъци, кучета във водата и по хавлиите, напращели девойки и младежи, които развяват натурални силикони и бицепси, татуировки и ланци, слънчеви очила и бански костюми със задължителен крещящ дизайнерски надпис.

И разбира се, автентичното българско „дамуебамайкатадамуеба“ – задължително на висок глас и на мек диалект. Всичко това, гарнирано с чоплене на семки и засаждане на фасове, сламки и пластмасови чашки в пясъка. Добавете към пейзажа и неизтрезняващите англичани, неотстъпващите им по алкохолен делириум български младежи, чалгата в заведенията, шарените бански костюми и кърпи на тротоарни сергии, липсата на места за паркиране, мутробарокът в строителството, откритите тръби, които бълват в морето неидентифицирана кафяво-черна течност, джетовете, които профучават на сантиметри от надуваемия дюшек на детето ви и ще проявите пълно и безрезервно разбиране към онези 600 000 българи, които всяка година летуват извън България.

Така че съвсем не е само до алкохола и шезлонгите

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg