Цигарите усилват бактериите

0

Специалистите от Училището по медицина към Университета на Калифорния в Сан Диего демонстрирали, че когато са изложени на цигарен дим, метицилин резистентните златисти бактерии (Анг. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA) стават още по-устойчиви на имунната система.

Досега знаехме, че пушенето вреди на дихателната система на човека и уврежда имунните клетки, но сега ние показахме, че пушенето може също така да раздразни инвазивните бактерии и да ги направи по-агресивни – казва проф. Лаура Е. Корти Александър.

Екипът на Корти Александър инфектирал макрофаги на метицилин резистентни златисти бактерии. Една част от бактериите били култивирани при нормални условия, друга част култивирали с добавка на екстракт от цигарен дим. Оказало се, че способността на макрофагите да уловят метицилин резистентните златисти бактерии, останала същата, но им било трудно да неутрализират бактериите, които са били изложени на екстракта от цигарения дим.

цигарени димОпитвайки се да определят защо това е така, американците направили оценка на чувствителността на бактериите към различните механизми, използвани от макрофагите. Така те забелязали, че още във вътрешността на имунните клетки на метицилин резистентните златисти бактерии, които били подложени на екстракта от цигарения дим, те ставали по-устойчиви на убиване от реактивните кислородни форми и антимикробните пептиди. Важен е фактът, че ефектът бил зависим от прилаганата доза екстракт от цигарен дим: колкото повече метицилин резистентните златисти бактерии били подложени на взаимодействие с екстракта, толкова по-устойчиви ставали.

Авторите на изследването заключават, че изложените на димен екстракт метицилин резистентни златисти бактерии виреят по-добре и успяват по-ефективно да атакуват човешките клетки, отколкото бактериите, култивирани при нормални условия. Приложени върху експериментални мишки, метицилин резистентните златисти бактерии оцелявали по-добре и предизвиквали разболяване на мишките от пневмония, както и причинявали по-висока смъртност.

Данните показват, че цигареният дим прави по-силни метицилин резистентните златисти бактерии, променяйки техните клетъчни стени по такъв начин, че по-добре да успяват да отблъскват антимикробните пептиди и други заредени частици.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg