Дълго кърмените деца са по-интелигентни

2

За ползите от кърменето на детето е казано и написано много. Всяка майка е наясно, че това е най-доброто за нейното бебе, защото му дава наистина незаменими вещества. Едно от важните предимства на кърменето обаче, стана ясно след направено изследване в Бразилия. А то е, че децата, които са кърмени по-дълго от своите майки, стават по-интелигентни.

Изследването е показало, че дългото кърмене определено допринася за по-високия образователен ценз на детето, а от там и за по-добрата му реализация и по-високи доходи като зрял човек. Въпросното изследване е направено от учени в университета в Пелоташ и е обхванало около 3500 деца. Всички са родени през 1982 г., но са кърмени от майките си с различна продължителност след раждането им. Към днешна дата, когато децата вече са на възраст 32-33 години, учените са направили констатацията, че кърменето е оказало добър ефект върху тях, спрямо други деца, които не са били кърмени от своите майки.

За ползите от кърменетоВ рамките на изследването, от учените била установена и една закономерност: колкото по-дълго е било кърмено детето, толкова ефектът върху него е по-благотворен. Данните показали, че коефициентът за интелигентност на децата, които са били кърмени една година, е по-висок с 4 пункта от този при кърмените по-малко от месец. Сравнението показва още, че кърмените в продължение на година имат по-добро образование и доходите им са няколко пъти по-големи от средните за страната. Изводите от проучването си учените са направили и използвайки други показатели, които биха могли да повлияят на резултатите. Сред тях са жизненият стандарт на двамата родители, възрастта на която е родила майката, както и дали е пушила по време на своята бременност.

Проведеното в Бразилия изследване, вече е обект на множество коментари като един от тях е на д-р Ерик Мортенсен от университета в Копенхаген. Според него, за да се направи подобно заключение, е необходимо същите резултати да бъдат потвърдени и от други изследвания. Независимо от това обаче, кърменето е изключително важно, поради което майките са настоятелно окуражавани да го правят. От Световната здравна организация описват кърменето като един от най-сигурните и ефикасни начини за осигуряване на добро здраве, дълъг и пълноценен живот на детето. Организацията препоръчва кърменето да се прави поне до 6–месечната възраст на бебето. Независимо от кампаниите в подкрепа на този призив обаче, според данните към момента, кърмените бебета до тази възраст са по-малко от 40%.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

  1. intelegentnost :) на

    Положително е да се кърми, но да не се определя цялостно, за интелигентността. Ако не си финансово осигурен като малък от родителите нямаш образование,ако не попаднеш в добра среда пак си надолу колкото и да си кърмен, такаче много повърхностна теза.

Коментирай в Delo.bg