Кучетата ни разбират. Защо?

0

Окситоцинът помага на кучетата да разбират човешкото социално общуване. До този извод е стигнала австралийският учен Джесика Олива от Монаш Юнивърсити, която твърди, че кучетата по-добре откриват скрити кучешки закуски, ако преди това са приели окситоцин. Резултатите от проведения от Джесика Олива експеримент обясняват как всъщност кучетата стават най-добрите приятели на хората и дават предложение как да се развие една раса кучета, която да реагира още по-добре на нашите команди.

Oxytocin - Химична формула

Oxytocin – Химична формула

 

При хората хормонът окситоцин е отговорен за формирането на връзката между майката и детето. Все повече доказателствата получаваме, че той е причината и за човешко-кучешката привързаност. Както бе обяснено от австралийката, галенето и говоренето с кучето само за три минути, повишава нивото на окситоцин в кръвта както на човека, така и на домашния любимец. Проучванията показват също, че колкото повече човек се чувства свързан с кучето, толкова повече окситоцин има в урината.

Последните експерименти, проведени от екипа на Джесика Олива, са направени с 31 мъжки кучета и 31 женски. Животните били тествани 2 пъти: след прилагане на физиологичен разтвор и окситоцин. Тяхната задача била да използват човешко ориентиране, за преценяване под коя от две купи има скрита награда. За правилно изпълнение на задачата животните можели да получат максимум 10 точки. Хормонът бил прилаган назално 45 минути преди експеримента, за да е напълно сигурно, че окситоцинът е достигнал до мозъка.

Установило се, че кучетата се справяли по-добре след приема на окситоцин, и подобрението в уменията им продължавало и в следващите 15 дни след прилагането. Това показва, че окситоцинът със сигурност участва във формирането на способността на кучето да използва човешко социално ориентиране.

Кучетата ни разбират. Защо?Говорейки за това, което я е вдъхновило да извърши тези тестове, Олива припомня, че по-ранно проучване показало, че кучетата са по-добри от вълците в използването на невербални сигнали, като например посочване с пръст. Кучетата дори надминавали опитомени от хората вълци, което навело австралийския учен на мисълта, че при опитомяването в мозъка на кучетата явно е станало нещо, което им помага по-добре да разбират човешките социални отношения. Тогава Джесика Олива се сетила за окситоцина.

Следващата стъпка ще бъде да се повтори точно същият експеримент и с вълци. Това трябва да ни даде повече информация за еволюцията. Тъй като нивото на изпълнение при кучетата било много различно при всяко куче – някои действали на случаен принцип, а други се представили много добре – учените ще търсят отговора в генетиката на рецепторите на окситоцина.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg