Комети оцветяват повърхността на Меркурий

0

До скоро астрономите се чудеха защо най-близката планета до Слънцето – Меркурий има толкова малка способност на отразяване, а повърхността й е учудващо тъмна? Отговорът е лесен – на Меркурий няма атмосфера също като Луната! И още нещо – небесните тела непрекъснато са обект на метеоритно бомбардиране. За формирания слой от железни наночастици на земния естествен спътник са допринесли метеорити, които затъмняват неговата повърхност, пише списанието „Сианс е авнир“.

Доста дълго време астрономите твърдяха, че подобно нещо се случва и с Меркурий. Спектрални анализи на малката планета разкриха, че на нейната повърхност няма желязо.

„Предположенията ни бяха, че тайнствен агент е виновен за незначителната отражателна способност на планетата Меркурий“,

казва Мегън Брук Сайъл от американската национална лаборатория „Лорънс Ливърмор“.

Меркурий

Въглеродни частици от преминаващи комети в продължение на милиарди години са предизвикали запрашването на повърхността на Меркурий.

Когато Слънцето се доближава от комети, част от тяхната материя буквално се изпарява. Някои от кометите напълно се разпадат, както се случи преди две години с ISON. Една четвърт от тази материя е изградена от въглерод и стига под формата на микрометеорити до повърхността на Меркурий.

„До този момент не беше предвидено, че това голямо количество материя, произлязло от комети пада на най-близката планета до Слънцето“,

твърди Мегън Брук Сайъл. Екипът на изследователкта е пробвал да пресметне количеството въглерод, донесено от комети на Меркурий в продължение на милиарди години. Според резултатите, в резултат на т.нар. неспирно бомбардиране между три и шест процента от площта на Меркурий е изградена от въглерод.

Меркурий

Затъмнената повърхност на Меркурий е причинена от сложни органични вещества.

Дали, обаче това е напълно достатъчно за нейното затъмняване? За да дадат категоричен отговор на въпроса учените прибегнали до употребата на Ames Vertical Gun Range, изграден в средата на миналия век, за подготовка на мисиите „Аполо“. Този инструмент представлява нещо като мащабно по размери оръдие. То дава възможност да бъдат симулирани метеоритни сблъсъци  с повърхността на Луната.

За „снаряди“ са използвани количества органична материя, част от метеоритите. Те били изстреляни срещу друга материя, имитация на лунен базалт.

Ames Vertical Gun Range

Опит с Ames Vertical Gun Range

Опитите недвусмислено показали, че при всеки удар миниатюрни частици въглерод се озовават в почвата. Броят им е достатъчен, за да се редуцира с около пет на сто количеството отразена светлина.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg