Китай гони Apple и Intel, разчита на собствени IT

0

Китайските власти са извадили от своя списък на одобрените доставчици няколко големи компании в IT сектора. Решението на Пекин вероятно се дължи на обширните разузнавателни действия, извършвани от западните страни, главно САЩ и Великобритания, или е продиктувано от желанието да защити собствените си пазари. В същото време в списъка с доставчици са навлезли много местни предприемачи.

КитайОт решението на властите в Пекин, най-големи поражения е претърпяла компанията Cisco. Дори през 2012 г., Cisco предоставяла на китайските власти над 60 различни продукта. Докато в момента изцяло е изчезнала от одобрения списък. От списъка са заличени още продукти на Apple, Intel, McAfee и Citriks. В същото време, броят на еквивалентните на премахнатите продукти, се е увеличил от 2000 до почти 5000. Това увеличение се дължи главно на въвеждане на продукти на китайски производители.

Броят на чуждестранните фирми, които могат да предоставят услугите и продуктите си на китайските власти, са намалели с 1/3. Най-голямото намаление с над 50%, се е отразило на тези компании, чиито продукти са свързани с безопасността.

Въвеждането на ограничения върху чуждестранните фирми съвпада с времето, когато Едуард Сноудън оповестява данните за мащабен шпионаж и операции, провеждани от Агенцията за национална сигурност. Властите са все по-загрижени за аферата Сноудън.

„В известен смисъл, за цялата ситуация е отговорно правителството на САЩ, тъй като Китай вече има някаква причина да се страхува“,

казва Ту Ксинян от Университета по Международна Икономика и Бизнес в Пекин.

КитайВъпросът за дигиталната сигурност в продължение на много години е повод за напрежение между САЩ и Китай. Двете страни се обвиняват взаимно в кибершпионаж.

През януари американски технологични компании се оплакали на китайското правителство относно въведените нови разпоредби. Чуждестранните компании, доставящи оборудване за китайските банки, били принуждавани да разкриват създадените от тях кодове и да използват китайски алгоритми за криптиране.

Запознати с китайската политика и индустрия смятат, че аферата Сноудън е само претекст за китайското правителство за налагане на ограничения върху използването на западни компании и протекционистични политики. Не е тайна, че в дългосрочен план стратегическата цел на Китай е да се засили позицията на собствените си технологични компании в рамките на вътрешния пазар и на евентуално бъдещо разширяване навън. Тази година стойността на този пазар се оценява на 465.5 милиарда долара.

„Няма съмнение, че китайците предпочитат местните фирми“,

заявява анонимен представител на една от западните компании.

КитайПолитиката на Китай не трябва да бъде изненада, но експертите твърдят, че това е твърде рисковано. Засега китайските IT продукти останат зависими от патентовани технологии, понеже все още изостават от западните и са по-уязвими. В Китай, информационната сигурност очевидно е далеч от международните стандарти.

„Разбирането ни за безопасността се различава“,

признава Зиай Уанг, директор на компанията Pekin Wondersoft, която осигурява продукти за сигурност на китайското правителство, банки и частни компании.

Въпреки това, Китай има дългосрочни планове.

„В рамките на десетина години или по-малко ще настигнем света в технологично отношение“,

твърди Уанг.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg