Трансплантация на човешка глава – възможна!

0

Представяли ли сте си някога как медицината би могла да напредне толкова много, че да стане възможна трансплантация на човешка глава? Поне на мен ми звучи в сферата на фантастиката, та дори и леко ужасяващо. Оказва се обаче, че всъщност медицината наистина е достатъчно развита, за да бъде извършена подобна сложна интервенция. Или поне ще бъде в пълна готовност до две години, когато според италиански хирург, ще е възможно да се направи трансплантация на глава на човек.

Sergio CanaveroСпоред хирурга Серджо Канаверо, такъв вид операция най-вероятно ще помогне за удължаване живота на хора, които имат дегенеративни заболявания на мускулите или нервите, както и на болни от рак, който е в напреднал стадий. Д-р Канаверо има намерение да обяви повече подробности за този проект на специализирана конференция по хирургия. Събитието ще бъде в Анаполис в американския щат Мериленд през месец юни тази година.

Трансплантация на човешка главаИталианският хирург се интересува от темата доста време. Той е публикувал статия за своя метод за присаждане на глава в специализирано медицинско издание. Това, което предвижда технологията е следното: главата на реципиента и тялото на донора трябва да бъдат охладени със започването на операцията. Причината е, че така ще се удължи времето на живот на клетките без кислород. След това ще се премине към разрязване на тъканите, които са около врата, а основните кръвоносни съдове ще се свържат с помощта на малки тръби. После ще се разреже гръбначният мозък, а веднага след това главата ще бъде преместена и поставена върху тялото на донора. От тук нататък, предстои хирурзите да свържат двата гръбначни мозъка посредством химикала полиетилен гликол.

Трансплантация на човешка главаТехнологията обаче не свършва с това. Веднага след сложната операция, пациентът с трансплантирана глава ще се постави от медиците в състояние на кома за период от около четири седмици. Причината е, че за възстановяването през това време е важно човекът да не се движи. Очакванията са, че след тази операция, пациентът ще може да мърда и да чувства лицето си. Освен това той се очаква да говори със своя глас и ще може да ходи нормално до една година след интервенцията. За първи път д-р Канаверо е предложил тази технология на операция през 2013 г., но неговата идея е била отхвърлена.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg