Мистериозно бяло петно е забелязано на планетата – джудже Церера

0

Тайнствено бледо петно беше забелязано на планетата – джудже Церера (Ceres). Пигментът е забелязан от учени с помощта на снимки, направени от космическия апарат „Доун”. Апаратът на НАСА трябва да застане на орбита над тази планета по план на 6 март. С тази цел, сондата „Даун” е заснела планетата Церера на 13 януари и за изненада на учените, на серия от тези снимки се вижда потрепващо светло петно.

ЦерераИзображенията са публикувани на 19 януари и до момента изследователите не могат да дадат обяснение за наличието на това петно. Те потвърждават факта, че има нещо на планетата Церера, което отразява повече светлина. Никой обаче не може да каже какво е и засега остава загадка.

Снимките, които са направени преди десетина дни показват също така и редуващи се светли и тъмни области по повърхността на планетата – джудже Церера. Според учените, те говорят за наличието на форми на релефа като кратери, например. За съжаление обаче, тези изображения за момента не могат да бъдат разгледани по-детайлно.

Изследователите признават, че не могат да кажат какво е бялото петно, но то определено представлява голям интерес за тях. И точно поради тази причина искат да изпратят космически апарат на мястото, за да разберат нещо повече. Смята се, че когато апаратът „Доун” успее да фокусира по-добре планетата Церера, картината ще бъде по-детайлна и ще може да се разбере повече за мистериозното бяло петно.

Космическата сонда „Даун” струва 466 милиона долара и напусна Земята преди 7 години. Ако нещата се развиват по план, би трябвало „Даун” да влезе в орбитата на Церера на 6 март 2015 година.

ЦерераПланетата Церера се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер и според учените представлява уникален обект в Слънчевата система.

В астероидния пояс тя е най-голямото тяло и е класифицирана като астероид, но в същото време и като планета-джудже. В Слънчевата система тя е най-малката планета-джудже, която до момента е известна на учените. Техните очаквания са, че Церера има характеристики, подобни на планетите, които се намират във външната част на Слънчевата система.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg