Доказано! Усмихвайте се, за да живеете по-дълго!

0

Всички знаем много добре, че усмивката е здраве и че всяка минута искрен смях удължава живота. И ако досега това бяха само твърдения, които се предават през поколенията като пожелание за позитивно отношение към живота и повече радост в дните ни, то вече е научно доказано, че усмивката и позитивизмът наистина удължават живота.

Американски учени, които участвали в изследване във връзка с атеросклерозата установили, че усмивката и позитивното отношение към заобикалящия ни свят и хората в него, наистина удължават живота. Заключението на учените се базира на изследването, което е било с продължителност от 15 години. Резултатите вече са ясни и преди броени дни бяха публикувани в специализираните издания.

УсмивкатаЗащо усмивката, доброто настроение и позитивната нагласа са полезни за здравето и удължават живота? Според учените, провели изследването, причината е, че хората, които са по-често усмихнати и се радват повече от останалите, са в по-добро здравословно състояние, най-вече по отношение на сърдечно-съдовата система. Анализът на здравословното състояние е направен с помощта на 5 100 доброволци, които са били на възраст от 45-84 години. За да бъде изследването наистина глобално, сред тях е имало представители на различни раси – 38 % бели, 28 % афроамериканци, 22 % латиноамериканци, както и 12 % жители на Югоизточна Азия. Всички участниците в изследването попълнили и анкетни карти относно типа на тяхната личност, а именно дали са оптимисти или песимисти.

За целите на изследването, всички тези хора били разделени на две групи – едната от тях експериментална, а другата контролна. Групите били приблизително еднакви по отношение на средна възраст, раса, начин на живот, физическа активност и националност. По време на изследването, учените наблюдавали масата на тялото, количеството холестерин, а така също кръвната захар и артериалното кръвно налягане.

Резултатът показал, че отчитаните показатели при оптимистите били много по-добри отколкото при песимистите. Друго важно заключение, което направили учените е, че при оптимистите има два пъти по-малка вероятност да се разболеят от болести на сърдечно-съдовата система.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg