Реставрират Хеопсовата пирамида, затворена е за посетители

0

Пирамидите в ГизаНай-известната пирамида в света – Хеопсовата, ще бъде временно затворена за посетители, тъй като започва нейната реставрация. Египетските власти са взели решението за ремонт на едно от Седемте чудеса на света заради големия брой надписи по стените на пирамидата, оставени от туристите.

През последните няколко години, броят на надписите, надраскани с помощта на маркери, тебешири или химикалки, е нараснал драстично. И макар, че първите драсканици по стените на пирамидата са се появили още през XIX век, днес те са твърде много и е необходимо да се вземат бързи мерки. Затова специалисти от институциите и министерството, занимаващи се с културното наследство на Египет и неговото съхраняване, са решили да ремонтират както фасадата, така и вътрешността на Хеопсовата пирамида.

Фасадата на Хеопсовата пирамида ще бъде изчистена от многобройните „надписи”, които са поставили туристите, посетили пирамидите в Гиза. Освен това, специалистите планират и много ремонтни дейности във вътрешността на пирамидата. Едно от нещата, които ще бъдат подменени изцяло е осветителната система във и около Хеопсовата пирамида така, че тя да бъде съобразена с международните стандарти.

СфинксаРемонтните дейности по такава туристическа забележителност, която се радва на огромен интерес и то от векове, не е никак лесна работа. Затова и такива действия не се предприемат често от властите. Последната подобна реставрация на Хеопсовата пирамида е била преди 15 години.

Хеопсовата пирамида, която е известна още като Великата пирамида, а така също и Голямата пирамида в Гиза е най-известната и голямата сред египетските пирамиди. Знае се, че строителството на това уникално древно съоръжение е продължило около 20 години и е започнало през 2560 година преди новата ера. Смята се, че неин архитект е Хемион, който е бил доверен съветник и племенник на Хеопс – носител на титлата „управляващ всички строежи на фараона“. Експертите са изчислили, че Хеопсовата пирамида е изградена от 1 милион и 650 хиляди блока. Всеки от тях е със средно тегло от около 2.5 тона.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg