Биологичната и хронологичната възраст на човека

0

Питали ли сте се реално на колко години сте? Ново изследване на учените достигнало до извода, че хронологичната възраст на човек не може да съвпада с неговата биологична възраст. Хората остаряват с различна скорост, а сега новото проучване установило, че тенденцията за остаряване се проявява в някои хора по-бавно, а в други по-бързо.

biologi4nata vyzrast na 4ovek2В проучването участвала група от хора, в която всички участници били на възраст 26 – 38 години. Учените определили биологичната възраст на всеки един от доброволците, въз основа на параметрите на системите на организмите им и доколко добре те изпълнявали ролята си, независимо от хронологичната възраст. За определянето на биологичната възраст на всеки участник, изследователите разгледали познавателните способности, кръвното налягане, състоянието на бъбреците, черния дроб, белите дробове и имунната система, обиколката на талията и бедрата, индекса на телесната маса и показателите на сърдечно-съдовата система.

В проучването, изследователите анализирали също така и данните на хиляда души, които били родени в годините 1972 и 1973 г. в същата болница в Дънидин, Нова Зеландия.

biologi4nata vyzrast na 4ovek1Оказало се, че реалната биологична възраст на участниците била в диапазона 28-61 години. С други думи, телата на някои от 38-годишните доброволци  функционирали като при хора на 20-годишна възраст, докато на други телата функционирали като при хора на възраст след 60 навършени хронологични години.

„Повечето от изследванията относно остаряването на човешкото тяло се отнасят до възрастните хора, но ако искаме да сме в състояние да предотвратим свързаните с възрастта заболявания, ще започнем изучаването на процеса на стареене още при младите хора” – казва авторът на изследването Дан Белски, професор по гериатрична медицина в Университета Дюк Сентър.

Белски споделя, че е изненадан от начина, по който хората наистина остаряват.

„Данните, които сме използвали в изследването за определяне на реалната биологична възраст на хората обикновено се събират по време на рутинни медицински прегледи. Лекарите могат да ги използват с цел да обяснят на пациентите как реално начинът им на живот се отразява на качеството на тяхното здраве” –допълва ученият.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg