Емил Кабаиванов: Левски е нужен не само на нас, но и на поколенията след нас

0

България отбелязва 178 г. от рождението на Васил Левски на днешния 18 юли. Кулминацията на тържествата започна в родния на Апостола Карлово. Кметът на града Емил Кабаиванов разказа за delo.bg как отбелязват историческата дата.

Левски, Емил Кабаиванов, Карлово

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово

Честит празник, г-н Кабаиванов. Днес освен рождението на Левски, отбелязвате и празника на града.

Няма нищо по-естествено от това рождението на Апостола да бъде и празник на града. Един въпрос, който се задава много години в българската история е: Защо Левски е кумир? Един от отговорите е „и заради Карлово“. Левски с евангелската чистота застава пред олтара на отечеството и му служи. Той е имал своите духовни бащи и братя в Карлово. Един от тях е Райно Попович, който е бил просветител и учител и на Раковски и на даскал Ботьо Петков – бащата на Ботев, учител на Вазов, братята Евлоги и Христо Георгиеви и десетки други възрожденци. Днес на нас се пада огромната тежест и отговорност като карловци да бъдем достойни и да се наречем съграждани на Апостола, което не е лесно, разбира се. Изисква ежедневна борба и труд, за да отговорим на предизвикателството на времето.

Как отбелязвате тази светла дата?

Целият ден е наситен с мероприятия. Сутринта беше отслужена тържествена служба в църквата „Свети Николай“ за здраве на карловци и на града. Положихме цветя пред гроба на майката на Левски – Гина Кунчева. На градския площад посрещнахме 10 лъча от Националния поход „По стъпките на Левски“. Това са хора, които са изминали за няколко денонощия много километри в Стара планина. Имаше много млади хора, което е обнадеждаващо. Тържествата продължиха в Националния музей „Васил Левски“. Връчена беше наградата на Карлово. Предстои литературно четене в сградата на общината. В 20:20 с тържествено шествие ще изнесем знамето на Карловския революционен комитет от Националния музей „Васил Левски“. В 21:00 часа ще започне митинг-заря в памет на Левски и в прослава на Карлово. Ще присъства президентът Плевнелиев.

Левски, национален музейАпостолът ни е завещал много завети, които да следваме. Кой от тях обаче Ви е най-скъп и го следвате?

Те са много, всеки трябва да ги чете и да намира за себе си най-важното. Левски има няколко духовни завета към сънародниците си. Първо да вярват в собствените си сили, че никой друг не може да извоюва освобождение заради тях. Той казва нещо повече: „Този, който ще ни освободи, той ще да ни и пороби“. Трябва да работим така, че ние да сме в основата на своето духовно, национално освобождение. Левски казва още: „Не е достатъчно да се извоюва свободата, тя трябва и да се отстоява – всеки ден, всяка година, докато има България и българи“. Това е достатъчно.

Нужен ли ни е Левски и днес?

Това е риторичен въпрос. Не само на нас, Левски е нужен и на поколенията след нас. В това съм убеден! Всяка година на 18 и 19 февруари, и на 18 юли, стотици хиляди българи, от деца до възрастни хора се стичат, за да изразят своето преклонение пред Левски. Това е достатъчно показателно за това, че българският народ има памет, помни и ще помни в поколенията след нас.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg