Батерия, която се зарежда от светлина (видео)

0

Сигурно Ви е омръзнало да купувате постоянно батерии за електрониката вкъщи. Е, индийски учени направиха така, че да не хабите повече излишни пари.

В азиатската страна беше създадена батерия, която се самозарежда единствено със светлина, биз значение дали е естествена – слънчева или изкуствена. При изобретението стандартният анод с такъв, базиран на основата на титаниев нитрид позволява зареждането на батерията при наличие на светлина.

Според специалистите от института за наука и изследване батерията само за половин минута е в състояние да се самозареди напълно като използва дневна светлина. Самият заряд стига за захранване на мини вентилатор или за осветяване на светодиод.

Изследователите допълват, че титаниевият нитрид е доста по-стабилен от познатите анодни материали. Точно това прави новата фото батерия по-неподатлива на самовъзпламеняване и прегряване. В сегашната си форма батерията не е достатъчна за захранването на по-големи електронни джаджи като смартфони, например, но и това скоро ще бъде променено, категорични са учените от Индия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg