Принтиран 3D мост в Амстердам – мостът на бъдещето (видео)

0

От животоспасяващи импланти, та чак до триизмерна храна, излязла от принтера, принтираната 3D технология навлиза все по-надълбоко в съвременния живот. Нищо чудно, че в края на краищата някой е сметнал технологията за удачен начин за строене на мостове. Новият мост е проект на компаниите Heijmans, MX3D и Joris Laarman Labs, които ще използват роботизирана ръка, за да отпечатат стоманен мост над един от каналите в Амстердам.

Над каналите на Амстердам минават около 1300 мостове и надлези, като най-старият от тях датира от 1648 години. Също толкова уникален и изключителен обче ще бъде и планираният принтиран мост. Над един от каналите ще се появи стоманено мостче за пешеходци, направено изцяло от 3D печатна технология.

bridge-Amsterdam„Стигнахме до извода, че наличието на мост, свързващ старите канали, ще бъде фантастична метафора за симбиозата между съвременните технологии и историческото минало на града и ще покаже най-доброто от двата свята” – казва Йорис Лаарман, който е проектирал моста.

„Силно вярвам в бъдещето на цифровото производство, което ще бъде новата форма на изработка на предметите. Мостът ще бъде доказателство, че 3D печатната технология най-накрая е достигнала етапа, в който ще могат да бъдат създавани големи функционални предмети от трайни материали, като същевременно технологията позволява голяма свобода на проектиране.”- добавя той.

bridge_Amsterdam1Началото на проекта е обявено за 2017 г. За съжаление, в момента не знаем точното местоположение на бъдещия мост. Знаем само, че той ще бъде отпечатан в столицата на Холандия. Роботите, които ще принтират моста, също така първо ще трябва да отпечатват двете релси, по които ще се движат. Строителството ще започне от едната страна, докато роботите достигнат до другата страна – съвсем логично.

Това е голяма стъпка в областта на 3D печатането, защото инженерите, работещи по проекта, излизат от рамките на стандартното и са решили да направят нещо, което не се вписва в съществуващите норми и разбирания. Роботизираните ръце ще бъдат в състояние да отпечатват предмети, чиито размери няма да бъдат ограничени от повърхността, върху която действа традиционният печат на 3D принтерите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg