Барак Обама отмени наказанията на 46 затворници

0

Американският президент Барак Обама отмени наказанията на 46 федерални затворници, чиито престъпления не са били свързани с насилие, включително 14, излежаващи доживотна присъда. Президентът се обоснова, че наказанието им не отговаря на престъплението, предаде Асошиейтед прес.

„Тези мъже и жени не са закоравели престъпници“,

заяви Обама във видеозапис, разпространен от Белия дом. Той каза, че повечето са били осъдени на най-малко 20 години лишаване от свобода.

Тази стъпка е част от по-широка кампания на правителството да направи американското наказателно правораздаване по-справедливо. Откакто е президент, Обама е отменил наказанията на близо 90 затворници, повечето осъдени за несвързани с насилие, главно наркопрестъпления. При отменянето присъдата се запазва, но се прекратява изпълнението на наказанието, уточнява АП. Затворниците ще бъдат освободени на 10 ноември.

Юридическият съветник на Белия дом Нийл Егълстън посочи в изявление, че очаква до края на мандата си Обама да отмени още присъди и да помилва още затворници, отбелязва Ройтерс. Това само по себе си обаче няма да е достатъчно да се поправи действалата в течение на десетилетия политика на прекомерно големи присъди, подчерта той.

Обама смята да изложи идеите си за подобряване на съдебно-наказателната система в реч пред Националната асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите (NAACP) утре. В четвъртък той ще стане първият действащ президент, посетил федерален затвор – Ел Рино край град Оклахома.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg