Учени създадоха интерактивна Джоконда, която се усмихва и диша

0

Представяме Ви интерактивна версия на Джокондата, дело на международен екип учени, която се движи, усмихва и дори може да диша.

Дигиталната картина използва сензори за движение, за да установи дали има някой в помещението, с когото да контактува. Изкуственият интелект на платното му позволява да общува и да реагира на случващото се. Дигиталната Джоконда притежава свой характер, като лесно променя енигматичната си усмивка, с която я бе обезсмъртил гениалният Леонардо да Винчи.

Изображението на портрета може да върти главата си, да мига с очи и да изразява различни чувства с лицето си. Гръдният кош на дигиталната Мона Лиза имитира дишането на жив човек. Идеята на проекта е зрителите да си представят как е изглеждала флорентинската аристократка Лиза Герардини, когато е позирала на гениалния художник от Ренесанса в периода 1503-1506 година.

Mona Lisa

В скоро време потребителите ще могат да си купят дигиталното копие на Джокондата като сувенир и да го окачат у дома си. То бе разработено от екип от 40 учени, водени от Флоран Азиосманов. Той изтъква, че навремето Леонардо е искал да изобрази Мона Лиза като жива, а едва сега новата техника е способна да я „съживи“ по възможно най-реалистичен начин.

Екипът възнамерява да пусне интерактивната Джоконда и като апликация за смартфон, така че потребителите да й се радват и на своите мобилни устройства.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg