Би Би Кинг си отиде, но ни остави душата си

0

Черен 15 май за световната музикална култура, която загуби завинаги блус корифея Би Би Кинг. Легендарният музикант почина на 89 години в Лас Вегас. Само преди месец Кинг беше приет в болница заради изострена форма на диабет – болест, от която страдаше повече от две десетилетия. През октомври миналата година Би Би Кинг прекрати окончателно своите концертни изяви заради настъпилите усложнения със здравето му. Световноизвестният музикант припадна на концерт след преумора и обезводняване в Чикаго.

Би Би Кинг

Наричат го, а и така ще остане завинаги в музикалните летописи – Кралят на блуса. През почти цялата си дългогодишна кариера, Райли Би Кинг вдъхновяваше други легенди на рока и блуса като Бъди Гай, Ерик Клептън, Кийт Ричардс и Джими Хендрикс.

Би Би Кинг и носител на 15 грамофончета от наградите „Grammy“, а в музикалната съкровищница е оставил над 50 албума. През 80-те по време на световните си турнета Би Би Кинг изнасяше над 250 концерта годишно!

Би Би Кинг

Блус ветеранът подхождаше с фин хумор към отличията си през годините, дори пред BBC беше заявил:

„Има редица неща, които са достъпни за другите хора, които на мен не ми се отдават и не мога да върша. Получава ми се най-добре само едно нещо – да бъда Би Би Кинг!“

Неповторимият му стил никога няма да бъде сбъркан – изящни сола, изтънчено вибрато, силни акорди… и всичко това на любимите му китари „Гибсън“, към които се обръщаше с нежното Лусил. С техниката си на свирене той докарваше публиката до нирвана! Необичайният му почерк беше повече от уникален – той не харесваше да пее и свири едновременно – така се ражда и диалогичният стил между гласа му и мелодията на Лусил…

„Не искам, когато пея публиката да слуша само мелодията. Ще ми се хората да вникнат в сюжета на самите песни. Повечето от тях разказват вълнуващи истории“,

сподели преди 9 години пред Асошиейтед прес Краля на блуса.

Би Би Кинг

Райли Би Кинг е роден на 16 септември през 1925 г. в селскостопанска ферма в Мисисипи. Отгледан е от баба си, родителите му се развеждат, а след раздялата майка му си отива от този свят. Малкият Райли помага в работата във фермата, кара трактор, бере памук. Когато времето не позволявало да бъде на плантацията, Райли ходил на училище, което се побирало само в една стая. За да стигне до там обаче, изминавал пеша по 15 в една посока. Не успява никога да завърши дори 10 клас.

Учителят по китара на Би Би Кинг е бил чичо му – пастор в делтата на река Мисисипи, което е и рожденото място на стила блус.

„По целия свят хората имат проблеми, а докато ги има, блусът никога няма да умре“,

обичаше да каззва музикантът.

Би Би КингДебютът на Би Би Кинг е като част от госпъл квартет, но след преместването си от щата Мисисипи в Мемфис, Тенеси става диджей в радио WDIA. Именно там за първи път чува своите бъдещи идоли – джаз китаристи от ранга на Ти Боун Уокър и Джанго Райнхарт. В ефир всеки ден Райли Би Кинг свири за слушателите си, но с никнейм „Бийл стрийт блус бой“, по-късно съкратен на Би Би.

Точно в средата на миналия век, през 1951 г. става факт първият му студиен запис – R’n’B хит „3 O’Clock Blues“. След като се утвърждава като музикант, Би Би Кинг не спира да свири до края на живота си. Ако не е на записи в студиото, Би Би Кинг обикалял по турнета, като през 1956-та изнася рекордните 342 спектакъла!!!

В края на 80-те легендата е 300 дни по турнета. След 80-ия си рожден ден музикалният генийй сваля темпото и излиза на сцена по… 100 пъти в годината! Големият музикант Би Би Кинг има 15 деца, от тях само 11 са живи и ще изпратят великия си баща в последния му земен път.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg