Амазия – новият суперконтинент на Земята

0

На нашата планета се образува нов суперконтинент! Трусовете в Непал за пореден път ни припомниха, че земните пластове са в неспирен процес, от който ще се образува най-новият суперконтинент, наречен в аванс Амазия. Твърдението е на учения от университета Къртин д-р Чжън-Сян Ли. Той е проучвал в най-пострадалата държава в подножието на Хималаите – Непал и сблъсъка на Евразийската и Индийската тектонични плочи.

Индийската плоча, въпреки че е свързана с Евразия продължава движението си на север и то с по няколко сантиметра на година. Именно това движение е виновно за тектоничната дейност. Всъщност, всички континенти се приближават един към друг, а всяка година Тихият океан се стеснява с по няколко сантиметра. След доста векове този процес ще доведе до сблъсък на Евразия със Северна Америка. Най-малкият континент-държава – Австралия също „пътува“ и всяка година изминава по 7 сантиметра посока Азия.

Самата идея, че Земята е в процес на образуване на съвсем нов суперконтинент, назован Амазия, в никакъв случай не е нова. Самите промени се следят по изключително прецизен и безпрецедентен начин със съвременна техника. Учените не са обединени от тезата за местоположението на очаквания суперконтинент. За част от тях неговият център ще бъде Африка, но специалисти от университета Йейл са на друго мнение. Те твърдят, че неговата позиция ще е някъде около Северния полюс.

Амазия, суперконтинент

Процесът ще протече по горе-долу следния начин – Южна и Северна Америка ще станат едно цяло. Северният ледовит океан и Карибско море ще изчезнат, а общата Америка ще се слее с Азия. Всичко това ще стане факт в обозримото бъдеще от петдесет до двеста милиона години.

HD сеизмичната томография, все по-голямата компютърна мощ и географски информационни мрежи дават възможност да бъдат проследени движенията и всички, дори и минимални промени по един безпрецедентен начин. Благодарение на всички тези нови технологии учените могат да правят детайлни сравнения с Пангея и Родиния – предишните суперконтиненти, които са се образували съответно преди триста милиона и един милиард години. Д-р Ли е категоричен:

„Новите високи технологии ни дават възможност да направим връзка на актуалната тектоничност на плочите с процесите, които са дълбоко в мантията, а така също и с много стари геоложки данни.“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg