Свободни работни места за готвачи и спасители по морето

0

За недостиг на служители в областта на туризма по Черноморието информират от Регионалната служба по заетостта в град Варна. Директорът й Пламен Начков съобщи, че в туристическия сектор най-много търсени са готвачите и спасителите по морето.

Въпреки по-ранната кампания по назначаване на служители и обявените разкрити свободни места, се наблюдава слаб интерес и незаетите бройки вече са 2900.

Пламен Начков допълни, че през лятото средно в този бранш са заети между 5000 и 6000 души. Поне половината от тях се наемат чрез обявяване на позициите в бюрата по труда.

Статистиката по отношението на заплащането показва, че средното възнаграждение на заетите в туризма по морето е едва 450 лева. Единствено през пиковите месеци е възможно тя да нарастне допълнително с около 100 лева. По думите на Начков най-високо платени са главните готвачи, чието възнаграждение е минимум 1500 лева.

Не само в туризма изпитват затруднение с наемането на персонал. Търсене на нови служители има и в сферата на строителството и преработващата промишленост. Свободни работни места са обявили и в областта на транспорта и търговията.

Бюрото по труда излезе и с данни за безработицата за месец март, които сочат, че в област Варна тя е била 7,8%, а 17327 са регистрираните безработни към този месец. В сравнение с миналата година това е увеличение с около 1300 души. Безработицата само в град Варна за същия период е 4,7%, а незаетите са с 381 души по-малко в сравнение със същия месец на 2014 г.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg