Алкохолът разваля качеството на съня

0

Чаша вино помага да се заспи по-лесно, но и нарушава качеството и продължителността на съня, смятат учени от Университета в Мичиган. Те са на мнение, че неголяма доза спиртна напитка помага в първата половина на съня и вреди във втората. Особено при жените.

В опита участвали 93 здрави доброволци – 59 жени и 34 мъже. При 29 от участниците в семейната история има проблеми с алкохола.

чаша вино и една цигара водят до преждевременна смъртЕто до какво водят чаша вино и цигара дневно

 

От 20,30 ч. до 22,00 ч. на доброволците им предложили да пият алкохолна напитка или безалкохолно плацебо, след което било измерена степента на опиянение по концентрацията на алкохол в издишания въздух. След това те се отправили да спят, а сънят им бил контролиран от 23,00 ч. до 7.00 ч. сутринта. Станало ясно, че

алкохолът увеличава усещането за сънливост.

При това при жените то било по-силно. А що се отнася до качеството на съня – през цялата нощ станало ясно, че дозата алкохол, която предизвиква сънливост, действа към по-кратък сън като цяло. Отново по-лошо спели жените – по-кратко време, често се будели и за по-дълго.

червено виноДве чаши вино вечер помагат да отслабнете по-бързо

 

По статистика жените пият по-малко от мъжете. Но в желанието за разпускане и по-бързо заспиване с помощта на чашката, при тях се стига до сериозни нарушения на съня.

Наистина ли обаче, алкохолът ефективно ще гарантира съня Ви? Наистина ли този метод е ефективен?

alkochol i bezsanieАлкохолът всъщност има успокояващ ефект и свойствата му, първоначално може да изглежда, че са ефективни в борбата срещу безсънието. Проблемът стартира, когато започва да действа метаболизмът. Дори когато заспите дълбоко, леко опиянени от напитката на боговете, през втората половина на нощта неговата ефективност намалява. Затова се случва така, че сутрин след алкохола вечер обикновено хората са сънливи и сънят им не е бил достатъчно пълноценен.

Ако обаче често се прибягва към този метод,

алкохолът спира да бъде ефективно средство срещу безсънието, а вместо това започва да вреди на организма.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ:

здравословното хранене може да включва и алкохолАлкохолът, използван като приспивателно вреди

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg