10 грешки при възпитанието на домашните любимци

0

За да запазите здравето на Вашите домашни любимци, да ги научите на ред и навици за добро поведение, избягвайте да допускате най-разпространените грешки. Ето кои са те.

№1 Купувате животното спонтанно

Защо е важно да не правите това? Купувайки животното в моментно настроение, може да се сдобиете с любимец, който изобщо не сте искали. Едно кученце на витрината на зоомагазин може да изглежда изключително мило и не само да не съответства породата и параметрите му на Вашето жилище, но и да е болно. Затова най-напред си помислете – какво животно Ви е нужно и къде най-добре ще направите избора си. Много кучета и котки имат специфични начини на гледане, които съответстват на породата им. Например, териерите обичат да копаят, дакелите не обичат да се качват по стълби. Абисинците харесват да се катерят и да изследват всичко наоколо. Персийските котки трябва редовно да се разчесват. И е хубаво, когато си избирате животно, да поговорите с някой, който вече има опит в отглеждането на тази порода. Така ще разберете минусите и плюсовете. Поинтересувайте се кои са родителите, здрави ли са и имат ли някакви отклонения в поведението.

№2 Пренебрегвате дресировката на животното

Защо е важно да не правите това? Лошите навици в животното се формират в ранна възраст. И са много трайни и устойчиви. Трудно ще ги отстраните. Ако смятате, че няма да се справите с дресировката, доверете се на специалист. Но преди това научете любимеца си на елементарни команди – „Стой!”, „Седни!”. Едно кученце може да започне да бъде дресирано на осем седмици, но най-добре е на 12. Това е най-благоприятната възраст за усвояване на информация и изработване на норма на поведение. Задължително трябва да повтаряте курса на обучение през 2-3 години, ако искате навиците да се затвърдят.

Какви болести откриват и лекуват любимите ни котки?Какви болести откриват и лекуват любимите ни котки?

 

№3 Непостоянни сте в забраните към животното

Защо е важно да не правите това? Ако един член от семейството позволява на кучето да се качва на кревата, а друг му забранява, животното ще започне да се обърква. Тогава то ще установи свои правила. И в такъв случай лошото поведение е неизбежно. За да не допуснете това, всички у дома трябва да знаят за въведените правила на поведение и хранене. Не допускайте изключения, ако искате да живеете спокойно. Любимецът Ви трябва да знае какво му е разрешено и какво не.

№4 Глезите животното

Защо е важно да не правите това? Всичко постигнато не е вкусно, ако животното не е вложило усилия или го получава без причина. Помислете си добре какви поощрения за добро поведение ще въведете. И не ги прилагайте много често. Не е задължително да „плащате” за всяка проява. При това и кулинарното изобилие ще се отрази зле на стомаха на животното, а и ще загуби представа кое е ценно и кое не.

кучетата, куче, здраве, децаКак кучетата ни помагат да сме здрави?

 

№5 Не общувате с домашните любимци

Защо е важно да не правите това? Всички животни, които в ранните си години не общуват с хора, себеподобни и са самотни, развиват страх и агресия. Още от малко животното трябва да бъде запознато с нови хора, както възрастни, така и деца, да прекарва известно време в нова обстановка, в това число и в автомобил. Това ще му помогне да привиква по-бързо към непозната обстановка и персонажи, както и да не се бои.

№6 Пренебрегвате двигателната активност на животното

Защо е важно да не правите това? Енергията на животното е много по-голяма от тази на човека. И тя е нужно да бъде изхвърляна. Това най-добре става чрез физическа активност, иначе ще се изразходва в безпричинно лаене, скачане срещу хора и мебели, агресивна игра и лошо поведение. Кучето трябва да бъде разхождано два пъти на ден и не по-малко от половин час. За излизането навън пригответе топка, летяща чиния или най-обикновена пръчка. Хубаво е, ако Вие карате велосипед, а кучето тича до вас. За него това е норма на активност – птиците летят, рибите плуват, а кучето тича. Разбира се, котката не се извежда на разходка, но и на нея ѝ трябва физическа активност – поне по 10-20 минути през няколко часа. Птиците трябва да се пускат да летят извън клетката няколко пъти на ден. А катерици, мишки, хамстери задължително трябва да имат въртящо колело.

С домашния любимец в леглото – да или не?С домашния любимец в леглото – да или не?

 

№7 Пренебрегвате умствената активност на животното

Защо е важно да не правите това? В природата цялата енергия и мозъчна дейност на животното е съсредоточена в намиране на храна и защита от враговете. В домашни условия тази необходимост отпада и животното започва да скучае. А скучаещите животни имат по-голяма вероятност да попаднат в неприятни ситуации. Така, че не оставяйте Вашите любимци да скучаят – купете им специална играчка, специализираните магазини са пълни с такива. Може да стимулирате котката визуално като я оставите на прозореца, но така, че да не може да стига до храната на птиците. Бъдете сигурни, че тя ще прекара на прозореца цели часове, вместо да скучае на дивана, да къса пердетата и да драска мебелите.

№8 Животното дълго време остава само

Защо е важно да не правите това? При дълго отсъствие на общуване у животното се развива тревожност и се получава деструктивно поведение. Едно кученце не трябва да остава само повече от седем часа. Ако отсъствате по-дълго време, помолете някой да се погрижи за него. Разбира се то трябва да бъде оставяно и само – ще свикне и ще се успокоява самостоятелно. И задължително му оставете играчки, за да има някаква занимавка. За разлика от кучетата, котките може да бъдат оставяни сами по-дълго време, стига да имат храна, вода и играчки.

домашни любимци, котка, кучеДомашният любимец и неговите алергии

 

№9 Не обзавеждате дома си съобразно домашните любимци

Защо е важно да не правите това? Домът, в който живее животното е и негов дом. В него трябва да се чувства добре и уютно. При това положение може да се наложи да отстъпите малко от пространството си, за да му създадете условия за живот. А едно животното задължително трябва да има свое пространство. Ако котката не харесва своето легло, тя със сигурност ще използва постелката пред вратата. А куче, което няма собствено спално място, рано или късно ще заеме вашето. То иска спокойствие и търси своето място, където никой няма да го притеснява. А на котката трябва да се подсигури възможност за катерене, иначе ще прави това по шкафа, за да точи ноктите си.

№10 Наказвате животното

Защо е важно да не правите това? Вие смятате, че ако направите забележка на питомеца си да не прави това или онова и той никога няма да повтори грешката си. Това са напразни надежди – животното ще усети гнева Ви, но никога няма да го свърже с поведението си. Не викайте по него и не го наказвайте. Защото единствено ще си осигурите страха му. А там, където има страх, няма любов. Може леко да повишите глас, но само, ако сте хванали любимеца си по време на „престъплението”. Кажете с категоричен глас: „Не!” и той ще свърже реакцията Ви с това, което прави, ще разбере, че не трябва да го прави. В други случаи наказанието трябва да идва не от Вас, а от околната среда. Например, ако искате да отучите котката да се качва на кухненския шкаф, сложете метален съд и ако тя го бутне, ще чуе ужасен шум, който със сигурност няма да ѝ хареса. Тогава няма да се бои от Вас, а от съда. И наказанието не идва от Вас, а от предмета.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg